Oldalak

2010. július 7., szerda

Tejtermékek...

A tej önmagában is nagyon ízletes ital. Biológiai szempontból is a legértékesebb italok közé tartozik, mert tartalmazza az emberi szervezet számára legszükségesebb, legértékesebb fehérjéket, továbbá az ugyancsak fontos meszet (kalcium) és számos vitamint. A tej alacsony ára elérhetővé teszi, hogy általánosan fogyasszák és italok készítéséhez használják.
1 liter tej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
A tej A-vitamint, a B-vitamincsoport egyes tagjait (B1 és B2), továbbá D-vitamint tartalmaz. Megtalálható benne ezenkívül néhány igen fontos elem (vegyületek alakjában): a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, és a kén. A sokféle szénhidrát közül a tejcukor-tartalma jelentős. A tej nagyon könnyen emészthető, így mint táplálék rendkívül fontos az emberi szervezet számára.
Tejes italok készítéséhez nemcsak teljes tejet használunk, hanem fölözött tejet is. Az utóbbi nincs lényeges hatással a belőle készült ital ízére, ezért igen előnyös adalék.
Az édes tejen kívül az aludttej, a joghurt, az író, a savó, továbbá a sűrített és porított tej, valamint a tejszín és esetenként a tejföl is alkalmas italok alapanyagául.

Tejtermékek
A nálunk közfogyasztásbanlévő tej zsírtartalma ez idő szerint (2003) 2,8%. Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy műanyafüvegben pasztőrözötten kerül forgalomba.
A cukrozott, sűrített tejet dobozokban árusítják. Összes szárazanyag-tartalma 70%, cukortartalma 42%. Van olyan sűrített tej is, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
A tejpor korszerű porlasztó szárítással készül. A zsírostejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejpor nem tartalmaz zsírt. A tejpornak vízben jól kell oldódnia.
Az édes ízű tejszínt a teljes tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A habtejszín 30%, a kávétejszín 16% zsírt tartalmaz.
A tejfölt édes tejszínből savanyítással készítik. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, simán, sűrűn folyós készítmény. Zsírtartalma 16%.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből különleges beoltás és alvasztás után készül. Csontfehér színű, aromája jellegzetes, gazdagabb a közönséges aludttejénél. Kiváló étrendi hatású.
A kefír tejből készül, különleges kefírkultúrával való beoltással. Kevés (kb. 1%) alkoholt és szénsavat is tartalmaz. Igen kellemes, üdítő hatású ital.

Akkor lesz kitűnő a tejes vagy tejtartalmú italunk, ha készítésük előtt a tejet jól lehűtjük, az adalékokat csak ezután tesszük hozzá. A keveréskor, turmixoláskor ajánlatos a gépbe 1-2 jégdarabkát betenni, így elkerülhető a túrós csapadék képződése. A tejes italok készítéséhez legmegfelelőbbek az elektromos mixerek (turmixgépek). Ha gyümölcsleveket vagy szörpöket adunk a hideg tejes italokhoz, gyakran finoman pelyhes kiválást mutatnak a fehérjék kicsapódása miatt. Ez azonban még nem tekinthető hibának. Kellemetlenebb ez a meleg tejes italok készítésekor , melyekhez gyümölcsleveket, szörpöket használunk. Ilyenkor a tej összefut, ill. nagyobb, pelyhes, túrós kiválások láthatók, így az italt természetesen nem is lehet felszolgálni. Ezért a meleg tejes italok készítésekor mellőzzük az olyan adalékokat, amelyek savakat tartalmaznak. A tejes italokat közvetlenül a felszolgálás előtt készítjük el és poharakban, szalmaszállal tálaljuk. A tejes italok igen üdítő hatásúak, és - különösen gyermekek részére - táplálkozásunk kiegészítői.

Nincsenek megjegyzések: