Oldalak

2010. szeptember 25., szombat

Az állattenyésztés fontosságáról...

Az állattenyésztés felé nyitnak

A Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítása nyílt meg a Kaposvári Egyetem és a hozzá tartozó Lovasakadémia területén. Az előadásokkal és bemutatókkal színesített szakmai programokon túl kiváló családi elfoglaltságot is ígér a vasárnapig tartó vásár, mert amellett hogy több mint ezer állatot lehet megnézni, ki lehet próbálni a traktorokat és bele lehet kóstolni a horvát konyha remekeibe is.

Megbomlott a mezőgazdaság egyensúlya a növénytermesztés javára. Az állattenyésztés ma mindössze 30%-ot képvisel az agráriumban, ezen kell változtatni - mondta az államtitkár a Kaposvári Állattenyésztési napok mai megnyitóján.

Czerván György államtitkár:
- Hogyha így folytatódik ez a tendencia, akkor a növénytermesztés sem tudja kinek átadni, kinek eladni a megtermelt gabonát.

Ma a szarvasmarha-tenyésztők kerültek reflektorfénybe.
A tejelő állomány seregszemléjén több hazai tenyésztő hozta küllembírálatra állatait. Az egyik bólyi Holstein-fríz tenyészetből nyolc egyedet hoztak zsűrizésre.

Kara Adél, állattenyésztő mérnök, Bóly Zrt.:
- Mindent figyelnek tulajdonképpen, az állat testfelépítését is, hogy milyen az összbenyomása. A láb, a láb szerkezetét, a hátvonalát, hogy milyen, és a teheneknél a tőgyét, mert egy tejelő fajtáról beszélünk.

De nem csak a haszonállatoknak jutott szerep. Az egyik sarokban több mint félszáz galambfajta sorakozott, de más különlegességeket is láthattak az érdeklődők.

Horváth József elnök, Zselic Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület:
- Nürnbergi pacsirta a neve, két éve hoztuk be az országba. Ezek Németországból származnak, Stauwingban vásároltuk őket, és mint különlegességet hoztuk.

Nem túl szapora fajta ez hazánkban, most próbálják növelni a nürnbergi állományt. A gazdák közül többen visszajárnak Kaposvárra.

Huszár József, Nagykanizsa:
- Minden éven tanulok valamit.

Nem csak a szakma, hanem a közönség számára is tartogat programot a somogyi rendezvény.

A szomszédos ország termelői az idei rendezvény vendégei, akik pálinkával és meggyborral várják a látogatókat. Holnap állategészségügyi napot tartanak, a szórakoztató rendezvények mellett e témakörben szakmai konferencián vitatják meg az aktuális kérdéseket.
(Somogy TV, Híradó)

Nincsenek megjegyzések: