Hétfőtől hatályosak az új „pálinkafőzési” szabályok
Írta: Agromonitor.hu
2010. szeptember 26. vasárnap, 09:23
Hatályba lépnek hétfőn a párlatok magánfőzésére, valamint a bérfőzésére vonatkozó új jövedéki adó szabályok, adómentesen lehet például saját fogyasztásra előállítani évente 50 liter 86 fokos párlatot – tudatta közleményében Vám- és Pénzügyőrség. Az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg.
E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni. A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget, a 400 liter 50 fokos párlatot, amelyből a már említett mennyiség adómentes. Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni.
Egy háztartásban akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él: az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők nem vonhatják össze – hívja fel a figyelmet közleményében a vámhatóság. Lepárló berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet.
A párlatot akkor értékesítheti előállítója, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a jövedéki adót. Az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és párlat zárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet. A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint, 1 liter 50 fokos párlat esetében.
A vámhatóság a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását. A párlat ugyanakkor továbbra sem ajándékozható. A vámhatóság az előzőeken túl a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó – például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó – közérdekű bejelentések kivizsgálását is – idézi az MTI a közleményt. A részletes szabályozás a Vám- és Pénzügyőrség honlapján olvasható, vagy személyesen a területileg illetékes regionális ellenőrzési központok adnak felvilágosítást, amelyek címéről és egyéb információkról a helyi tarifával éjjel-nappal hívható Információs Központnál a 06-40-346-262 telefonszámon érdeklődhetnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése