Oldalak

2010. szeptember 23., csütörtök

Pályázati tapasztalatok...

Még az idén nyílnak új uniós források

Egy ideje már túl vagyunk az EU-s pályázati források kiváltotta eufórián. A lehetőségre, hogy pénzt lehet szerezni, sokan felkapták a fejüket, de a túlzott bürokrácia, az utófinanszírozás, valamint az elhúzódó döntések egyre több vállalkozónak vették el a kedvét. Most viszont van egy kis esély a helyzet javulására.

Tavaly a kiemelt projektekkel együtt a turisztikai tématerületen összesen 46,940 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A kifizetett összeg 2009-ben 9,729 milliárd forint volt. A feltételek lényegében változatlanok voltak, hiszen a turisztikai ágazatban a gazdasági válság következtében nem szigorodtak a feltételek. „Fontos hangsúlyozni, hogy a költségek utófinanszírozással, számla ellenében kerülnek kifizetésre, így a tavalyi évben megítélt támogatások kifizetési arányából messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Az egyes évek, félévek eredményeinek összehasonlítása, párhuzamok állítása nem lehetséges, mivel a források mértéke, a nyertes pályázatok száma, az aktuális kiírások beadási határideje, valamint az eljárásrend változása is torzítja az eredményeket” – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kommunikációs Főosztálya.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a közeljövőben az EU-s pályázati intézményrendszer átalakítása, az NFÜ Kommunikációs Főosztálya azt a választ adta, hogy jelenleg zajlik a pályázatokat szabályozó jogszabályi környezet felülvizsgálata, valamint ezzel párhuzamosan – az Új Széchenyi Terv társadalmi vitájával összhangban – társadalmi párbeszéd kezdődött a rendszer egyszerűsítési lehetőségeiről.

A 2007-2008-as akciótervi időszakhoz képest már volt annyi változás, hogy 2009-től egyfordulós eljárásrendben adhatták be a pályázók a pályázatokat. A korábbi gyakorlat szerint a pályázatok az első fordulót követően elvi támogatói döntést kaptak, melyet maximum 1 éves projektfejlesztési időszak követett, ez után a második fordulón kaphattak végleges támogatói döntést, pénzügyi kötelezettségvállalással. Az új eljárásrendben az első (és egyetlen) forduló után már végleges döntés születik.

Mint az NFÜ Kommunikációs Főosztályától megtudtuk, a pályázóktól különböző fórumokon, megkereséseken keresztül több visszajelzés érkezett a pályázati- illetve projekt-megvalósítási rendszerrel kapcsolatosan. A pályázók a leggyakrabban arra panaszkodtak, hogy nem folyamatosan, egyenletesen írják ki a pályázatokat; az egyes területeken nagyon különböző időtartam áll rendelkezésre a pályázatok benyújtására; a pályázati kiírások túlságosan terjedelmesek, egyes esetekben ellentmondásosak; nem tartják szerencsésnek a már meghirdetett pályázatok módosítását a pályázati szakaszban; túl soknak tartják a bekért dokumentációt; lassúnak találják a szerződéskötést, főként a hiánypótoltatás miatt, valamint szívesen vennék a kifizetések, elszámolások egyszerűsítését. Az NFÜ a visszajelzések alapján törekszik a pályázók szakmai támogatásának erősítésére – a folyamat elejétől a végéig.

Lesznek új források az idén
Jelenleg egyetlen turisztikai kiírás van nyitva a Dél-dunántúli régióban, amelynek címe: DDOP-2009-2.1.1 A – Térségi alapú komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása.

Az idén még két új pályázatot írnak ki: az egyiket turisztikai szolgáltatások fejlesztésére összesen 5,7 milliárd forint értékben, a másikat pedig egészségügyi turisztikai szolgáltatások fejlesztésére. Utóbbi értéke 6 milliárd forint lesz, de ezt nem hirdetik meg a Közép-Magyarországi Operatív Programban.

Nincsenek megjegyzések: