Oldalak

2010. szeptember 24., péntek

Teremtés hete...

Egy hétig ünneplik a teremtés hetét

Vasárnaptól egy hétig ünneplik az egyházak a teremtés hetét, felhívva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára; ebből az alkalomból vasárnap ökumenikus istentiszteletet tartanak a Budai Ciszterci Szent Imre templomban – közölte a Magyarországi Református Egyház hírszolgálata az MTI-vel.

A szeptember utolsó és október első vasárnapja közé eső időszakot két esztendeje, európai mintára, a teremtés hetének ajánlja a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház teremtésvédelmi munkacsoportja, illetve szakemberei, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szociáletikai bizottsága. Az ünnepkör, amely a római katolikus, a protestáns és az ortodox felekezetek egyházi évének is része, arra az egyre fajsúlyosabbá váló kérdésre irányítja rá a figyelmet, hogy „miként reagáljunk az ökológiai egyensúly felbomlására” – mutat rá a közlemény.

A teremtés hetének megünnepléséhez a MEÖT szociáletikai bizottsága Körkép a Földről - kórkép az emberiségről címmel adott ki füzetet. A kiadványban helyet kap egy tudományos körkép a Földről, s a környezeti problémákat súlyosságuk mértéke szerint ismertetik. A füzet ezen kívül igehirdetéseket, egy öt alkalomra szóló gyermekprogram tematikáját, valamint egy nemzetközi rendhagyó istentiszteleti liturgiát tartalmaz. A szervezők arra ösztönöznek, hogy „a helyi gyülekezetek aktívan vegyenek részt a teremtés megünneplésében a templom falain belül és kívül egyaránt, valamint neveljék az ifjabb generációt is a teremtettségtudat és a teremtésvédelem jegyében”.

Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, a MEÖT szociáletikai bizottságának elnöke arról ír a Körkép a Földről - kórkép az emberiségről című füzet ajánlásában, hogy „a mai ember képtelen felismerni, hogy nem sajátíthatja ki a teremtett világot. (...) a Föld energia- és vízkészletének korlátlan használata, a biológiai és geológiai egyensúly felbomlása, a globális méreteket öltő fogyasztói életszemlélet és gyakorlat már jelenleg is óriási károkat okozott, de a további természeti katasztrófák és a tömeges egészségkárosodás veszélyeit vetíti elő.”

Kodácsy Tamás egyetemi lelkész a teremtés ünnepe honlapján olvasható meditációjában - amely a teremtés hete fő témájához kapcsolódik - A teremtett világ sóvárogva vár címmel annak ad hangot, hogy a különböző, a környezetet érintő döntéshozatalok az egész világot érintik.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések: