Oldalak

2010. szeptember 30., csütörtök

Közraktározás...

Fellendülhet ismét a közraktározási piac?

Újra teret nyerhet a mezőgazdasági termelők, integrátorok, kereskedők számára az egyik legkedvezőbb készletfinanszírozási lehetőség, a közraktári jegyen alapuló finanszírozás - véli Demkó Szekeres Zsolt, az MKB Bank osztályvezetője.

Az extrém éghajlati hatások következményeként a világ minden régiójában ismét az egekbe szöktek a mezőgazdasági termények árai. Ez növeli annak a veszélyét, hogy újra jelentős lesz azon piaci szereplők száma, akik megfelelő szakmai tudás és kapcsolati tőke hiányában, kizárólag a magas profit reményében nyitnak a gabonapiac felé. Az igencsak magas aktuális árak mellett jelentős annak a kockázata, hogy a nyitott pozíciók 2011-ben - a 2008-as évhez hasonló drasztikus árzuhanás esetén - újra nehéz helyzetbe hozhatják az agrárszektor szereplőit, ezáltal a finanszírozókat is. A piacon egyelőre kevés értékesítésre felajánlott áru cserél gazdát, ezért még a magas árak ellenére is a vártnál mérsékeltebb finanszírozási igény mutatkozott a bankoknál az árualap felvásárlására, készletezésére. A jelenség hátterében egyrészt az év végi, illetve a jövő év eleji árak, másrészt a kukorica betakarítása körüli bizonytalanság áll.

Terménykészletek finanszírozására az MKB Bank - közraktári jegy fedezete mellett - mérlegalapon hitelképes termelők, kereskedők üzletmenetébe illeszkedő forgóeszközhitel-struktúrát biztosít. Ez a konstrukció elsősorban a tőzsdén jegyzett termékek finanszírozását szolgálja. A jelenlegi rendkívül magas árszintre tekintettel az áru aktuális piaci értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújtunk finanszírozást. Egyedi bírálat alapján, reális piaci igények esetén természetesen egyéb áruk finanszírozása is lehetséges. A finanszírozási diszkonttényező minden esetben függ az áru fajtájától, a tőzsdei szekcióban való forgalmazhatóságától egyaránt. (f.napi.hu)

Nincsenek megjegyzések: