Oldalak

2010. szeptember 20., hétfő

A szárazonállás időszaka...

Útmutató a szárazonállás időszakának megszervezésére

Nehéz feladat az átmeneti időszakban (az ellést megelőző és követő 3-3 hét) szükséges megfelelő takarmányozási és környezeti feltételek megteremtése oly módon, hogy közben a tehenek elérjék teljes genetikai potenciáljukat minimális egészségügyi problémákkal. Az átmeneti időszak fontosságát számos telepen alábecsülik és a termelés szempontjából kieső időszakként tartják számon, miközben az állatok raktárai kiürülnek.

A sikeres átmeneti időszak stratégiájának segítségével javul az egészség, segít elérni a tehenek teljes genetikai potenciálját mind tejtermelés és minőség terén és elősegíti a jövedelmezőséget.

Az átmeneti időszak
Hagyományosan a tehenek termelési ciklusa két részből áll. A szárazonállás és a tejtermelés időszaka. Azonban sokkal több odafigyelést igényel a borjazást megelőző és követő 3-3 hét, mivel ebben az időszakban a legerősebb a fizikai és az anyagcsere okozta megterhelés.

Gyakori anyagcserezavarok és betegségek
Az egészségügyi problémák megjelenése figyelmet érdemel, különösen a laktáció első két hónapjában. Hozzávetőlegesen minden második tehén legalább egyszer érintett a borjazás és a csúcstermelés közti időszakban. A betegségekből eredő költségek a legtöbb telepen nem ismertek vagy alulbecsülik őket.

A betegségek kialakulásának kockázati tényezői a borjazás körüli időszakban
A klinikai és szubklinikai rendellenességek legtöbbjének kialakulása többtényezős folyamat, amely azt jelenti, hogy több rizikófaktor kapcsolatba hozható minden betegséggel. Továbbá köztudomású, hogy a leggyakoribb rendellenességek erősen összefüggnek és eredetük illetve kialakulásuk oka is megegyezik. Következésképpen, a potenciális kockázati tényezők csökkentésének legsikeresebb stratégiája, ha azokat egységesen kezeljük.

Miért etessünk az átmeneti időszakban speciális takarmányt?
Az átmeneti időszakban elérendő célok

• erősíteni az immunrendszert

• csökkenteni a testzsír felhasználását a borjazás körüli időszakban

• fenntartani a vér normális Ca szintjét borjazáskor és utána is

• a tehenek étvágyát erősíteni a szárazonállás ás a korai laktáció időszakában

• felkészíteni a bendőt a laktációt megelőzően

A korai bendőfejlődés elősegítése
A bendőpapillák feladata, hogy a tápanyagokat felvegyék. A szárazonállás időszakában a papillák mérete lecsökken az alacsonyabb tápanyagfelvétel következményeként. 5 hétig tart, amíg visszanyerik eredeti méretüket és a bendőben lejzajló keményítőbontás elősegíti ezt a folyamatot. Ezért olyan fontos, hogy magas energiatartalmú takarmányt etessünk a korai laktációra való előkészítés időszakában.

Maximalizáljuk a szárazanyag felvételt
A szárazanyag felvétele az utolsó 3 hétben csökken. Ez a csökkenés a borjazást megelőző héten éri el maximumát. A nagymértékű szárazanyag felvétel csökkenés a teheneknél negatív energia mérleg kialakulását eredményezi borjazás előtt.

Az étvágy elvesztésének oka még nem teljesen tisztázott, habár részben a magzat növekedésével összefüggésbe hozható, inkább a hormonális változásnak köszönhető. Ahhoz, hogy a takarmányfelvétel csökkenését kiegyensúlyozzuk, növelni kell a takarmányadag energiatartalmát 2-4 kg magas energiatartalmú, ízletes koncentrátummal, így megakadályozzuk a negatív energiamérleg kialakulását.

Egészségügyi gondok a borjazás körüli időszakban
Metabolikus és fertőzéses betegségek előfordulása leginkább közvetlenül az ellés előtt és elléskor a legvalószínűbb. Ezalatt az idő alatt erőteljes anyagcsere és fizikai változáson mennek keresztül. Ezek a változások stresszorként működhetnek és ugyancsak növelhetik a gyulladásos megbetegedések és anyagcserezavarok valószínűségét.

Borjazáskor minden tehén immunredszere csökkent hatékonysággal küzd a fertőzések ellen, ami növeli a masztitisz és méhgyulladásra való fogékonyságot.

A borjazás kori immunszint csökkenés oka főként az ellést megelőző hormonális változás. Továbbá a krónikus energia, fehérje, vitamin és ásványianyag hiány hozható kapcsolatba a betegségekkel szembeni fogékonyság növekedésével.

A kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek segítenek szinten tartani az egészséges immunrendszert:

• energia és fehérjehiány kialakulásának megelőzése

• Szelén és nagy mennyiségű E-vitamin etetése

Átmeneti időszakra ajánlott koncentrátum fő jellemzői

Energia Magas energiatartalom, helyesen megválasztott keményítő és emészthető rost mérleg, hogy kielégítsük a magasvemhesség tápanyagszükségletét.

Fehérje Lebontható és nem lebontható források megfelelő egyensúlya, hogy biztosítsuk a megfelelő fehérje ellátást.

Ásványi anyagok Alacsony kálcium és magas magnézium szint a tejláz elkerülése végett. Kiemelten magas esszenciális nyomelem szint, amely magába foglalja a szelént is!

Vitaminok Magas E vitmain tartalom, amely megfelel az NRC 2001 ajánlásnak, az immunrendszer egészséges működése érdekében.

Biotin (egészséges köröm és szarv) és más B-vitaminok, (egészség, tejtermelés) kiegészítés

Takarmányozási ajánlások
Korai szárazonállás időszaka

Jó minőségű magas by-pass energia és by-pass fehérjetartalmú takarmányt etessünk, amelynél csak vitamin, ásványianyag és nyomelem kiegészítésre van szükség.

Több koncentrátum etetése szükséges, amennyiben rosszabb minőségű tömegtakarmány áll rendelkezésünkre.

Átmeneti időszak
Ad libitum takarmány

Ehhez szükséges koncentrátum

Magas energiatartalmú takarmány (11.5 MJ/kg) 2 kg tejelő teheneknek; 2 kg üszőknek

Általános minőségű takarmány (10.7 MJ/kg) 3 kg tejelő teheneknek; 2 kg üszőknek

Rossz minőségű takarmány (9 MJ/kg) 4 kg tejelő teheneknek; 3 kg üszőknek

A legideálisabb, ha ugyanazt a takarmányt etetjük az átmeneti időszakban, mint a korai laktáció idején

Ellés
Az ellés napja az a nap, amikor a szárazanyag-felvételt erőteljesen lecsökken és ez kritikus pont.

A széna és szalma, mint egyetlen takarmány etetése ebben az időben nem képes fedezni az ellés energiaszükségletét. A teheneknek meg kell kóstolniuk a tejelőtakarmányt az ellés előtt 4-5 nappal, de legkésőbb az ellés napján, hogy energia és kálciumellátásukat megemeljük.
Dr. Jakab Gábor, Agrárágazat

Nincsenek megjegyzések: