Oldalak

2010. szeptember 22., szerda

A gazdák segítése...

A gazdák megmentéséért

A vidékfejlesztés érdekében tett kormányzati lépésekről számolt be tegnap V. Németh Zsolt Veszprémben.

- Kettős aktualitása van a mostani sajtótájékoztatónak - mondta el dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő - szeretnénk tudatni, hogy folytatódik a Nemzeti Fórum Akadémia,most nem csak Veszprémben, hanem az egész megyében. Továbbá egy éve annak, hogy írásbeli kérdéstintéztem Gráf József akkori vidékfejlesztési miniszterhez, tudja-e milyen hosszú az út a földtől az asztaláig, tudja-e, hogy a hatályban lévő szabályozások tönre teszik a magyar gazdákat. Akkor azt a választ kaptam, hogy a szabályokhoz mindenkinek alkalmazkodnia kell. Május óta azonban új szelek fújnak - mondt Horváth Zsolt majd átadta a szót V. Németh László vidékfejlesztési államtitkárnak.

- A Nemzeti Fórum Akadémia egyik fontos eleme, hogy a lakitelki gondolatot viszi tovább. Nem mehetünk el a tény mellett, hogy a mezőgazdaság a vidék létének gerince. A mezőgazdasági termékek különleges szerepet kaptak az uniós csatlakozás óta, hisz közösségi támogatásokban részesülnek de többletfeladatok is járulnak mindehhez: meg kell őrizni a tájainkat, a vizeinket, a környezeti örökségünket és a hozzájuk kapcsolódó közösségeinket is. Az elmúlt években ezek a törekvések nem voltak túl sikeresek. A támogatások rendszerét és a jogszabályokat úgy kell megváltoztatni, hogy a kis- és középgazdaságok előnybe kerüljenek. Valljuk be, sok olyan szabály van nálunk, amilyen sehol másutt Európában, ezeket felül kell vizsgálni. Nem kell nekünk pápábbnak lennünk a pápánál - emelte ki az államtitkár.

- A módosítások alapján a termelők a megfelelő minőségű árut akár közvetlenül is eladhatják az éttermeknek, vagy kiskereskedőknek. Ismét lehet disznót vágni és kisebb szolgáltatásokat elvégezni egymás között - például valakinél füstöltetni a húst. Illetékmentessé tesszük a gazdaság átadást - nemcsak halálozás esetén - ez vonatkozik a földre, a termelőeszközökre is. Szeretnénk elérni, hogy a gazdaságok ismét apáról fiúra szálljanak, hogy legyenek fiatal gazdáink, akik a korszerű tudást és a hagyományokat ötvözve dolgozhatnak. Megkönnyítjük a foglalkoztatást, a munkavállalást. Kilencven év után ismét lehet otthon pálinkát főzni, hogy a gyümölcs ne a fa alatt rohadjon el.

- A Leader-programot teljes egészében felül fogjuk vizsgálni, a döntési időket lefelezzük, a Leader-csoportoknak mostantól minden költségüket fel kell tüntetniük a honlapunkon. A pályáztatást a jövő évig leállítottuk, hisz előbb el kell végezni a megfelelő átalakításokat, a gazdaságfejlesztés új irányait faluszinten kell meghatározni. Ehhez várjuk majd az új önkormányzatok segítségét. Azzal is tisztában kell lenni - mondta el az államtitkár végül - hogy 2013-ig mindössze 200 milliárd forintnyi támogatás maradt, ezt kell jól beosztanunk.(f:vehir.hu)

Nincsenek megjegyzések: