Oldalak

2010. szeptember 27., hétfő

Könyvajánló

Max Direktor: Energiatakarékos fűtés
A könyv áttekintést nyújt a vállakozó szellemű ezermesternek, ha arra szánja el magát, hogy a fűtésszereléshez önmaga lásson hozzá. Az energiával való takarékoskodás pénzben kifejezhető megtakarítást, ezen túlmenően a környezet védelmét is jelenti a káros anyagok kibocsájtásának csökkentésével. A megszerzett ismeretek a szakszerű, költségtakarékos karbantartás elvégzése során is segítséget jelentenek.

Jaroslav Dufka: Fűtési módok házban, lakásban
A háztartási energiafelhasználás megoszlása hazánkban: 54 % a fűtésre, 11 % a melegvíz-ellátásra, 6 % a főzésre, hűtésre megy el; ez összesen 71 %, a többit közlekedésre, kis gépek üzemeltetésére, világításra használjuk. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos keresetű család fűtési energiára, meleg- víz-termelésre, főzési energiára a jövedelme 20-30 %-át költi. Az előbb felsoroltak egyértelműen jelzik, hogy még a minimális energia-megtakarításnak is komoly gazdasági hatása van.

Dr. Fenyvesi László - Ferencz Ákos - Tóvári Péter: A tűzipellet
A kis és közepes energiaigényt színvonalasan ellátó rendszerek sorában a pellettüzelés versenyképes tüzelési módszer, a pellet viszonylag magas ára ellenére! Ezért a pellettüzeléssel való energiatermelés a helyi gazdasági feltételekhez igazodva az egyes országokban változó mértékben dinamikusan nő. A könyv célja a hazai tűzipelletgyártás és energiatermelés fejlődésének elősegítése a lehetőségek bemutatásával.

Bernd Grützmacher: Cserépkályhák építése
A cserépkályha nemcsak kellemes és a szemnek tetszetős hőforrás, de napjainkban, az egyre dráguló energiaárak és a környezeti problémák okán ökológiai szempontból is figyelmet érdemel. A könyv részletesen, lépésről lépésre mutatja be a kályhák építését, és kiválóan szemlélteti azt a technológiai fejlődést, amelynek köszönhetően a cserépkályhával akár az egész ház fűtését és meleg víz ellátását is megoldhatjuk.

Hans-Peter Ebert: Fatüzelés
Faluhelyen régen mindenki tudta, hogyan kell tűzifát felkészíteni. A fatüzeléses kályha begyújtása és helyes kezelése nem okozott gondot. Ha füstölt a kémény, nem törődtek vele, ha meg rossz volt a kályha hatásfoka, több fát tüzeltek el. Hétköznaponként csak a konyhai tűzhelyben „tüzeltek”, mivel főzni amúgyis kellett.
A második világháborút követő években a fűtőolaj hallatlanul olcsó volt, nem volt érdemes fával tüzelni. A fafűtés hamarosan feledésbe merült. Mégis nem sokkal rá a fűtőolaj ára váratlanul magasra szökkent. A helyzetet ezért újból át kellett gondolni...

Bernd Grützmacher: Kandallók építése
Téli estéken a kandallóban lobogó tűz utánozhatatlanul kellemes hangulatot teremt! A kandalló azonban több mint látványos hangulati elem: olyan hőforrás, amelyet megújuló energiahordozókkal üzemeltethetünk, és a mai korszerű technológiáknak köszönhetően alkalmas akár az egész ház fűtésére is. További előnye a gyors hőleadás.

Armin Themesl - Werner Weis: Napkollektoros berendezések
Az energiaárak csillagászati méretű növekedése az újratermelődő, megújuló energiák hasznosítását helyezi ismét előtérbe. A Nap korlátlan energiaszolgáltató, a napenergia befogásának és hasznosításának sajátos módszerét ismertetik a szerzők.

Sabján Tibor: A takaréktűzhely
Korábbi munkáihoz hasonló tagolásban a szerző a takaréktűzhelyek történetét dolgozza fel. Megismerhetjük belőle a háztartási munkában és az egész lakáskultúrában jelentős változásokat előidéző tüzelőberendezés kialakulásának kezdeteit, a magyarországi elterjedés állomásait, a polgári és a paraszti használat különbségeit. A könyv részletesen tárgyalja a takaréktűzhely típusait, a készítés munkamenetét, a belső szerkezet rejtett titkait, a füstjáratok vezetésének sokszor féltve őrzött, és szabadalmakkal védett fogásait.

Nincsenek megjegyzések: