Oldalak

2010. szeptember 29., szerda

Bevétel megosztása...

Fontos adózási változás!
Az idén júliustól hatályos szabályozás szerint a második félévben már kedvezményesen adózhat a cégek java része. A megosztást a naptári napokra és nem a bevételszerzés ideje alapján kell megosztani.

Júliustól visszamenőlegesen hatályos az augusztus 16-tól életbe lépett tíz százalékos társasági adómérték szabályozása 500 millió forint adóalapig - mondta Ácsné Molnár Judit, az APEH ügyfélkapcsolati főosztályának szakértője a Napi Gazdaság kkv-konferenciáján. Az idei évre az átmeneti szabályozás értelmében meg kell osztani a bevételt, vagyis a naptári napoknak megfelelően kell kezelni a július előtti és az azt követő időszakot.

Az első félévre így csak 50 millió forintig lehet igénybe venni a kedvezményes, tíz százalékos adókulcsot és figyelembe kell venni a korábbi előírásokat is, vagyis többek között azt, hogy az így megspórolt adót csak saját fejlesztésre használhatja fel, szabadon nem elkölthető. A második félévre azonban 250 millió forint adóalapig megkötések nélkül alkalmazható a tíz százalékos kulcs, és bármilyen más kedvezmény is igénybe vehető. Azt nem szabad azonban elfelejteni, hogy nemcsak a bevételeket, hanem a kiadásokat is arányosítva kell számításba venni. Vagyis nem lehet figyelembe venni azt, hogy adott költség az év elején jelentkezett-e vagy csak az év végén, s azt sem, hogy mikor van egy cégnek nagy forgalma, tavasszal vagy télen.

Az is fontos, hogy azok, akik eddig igénybe tudták venni a kedvezményes kulcsot, azoknak tartaniuk kell magukat ahhoz a megkötéshez, hogy a megspórolt adót lekötött tartalékban kell kimutatniuk, és azt legfeljebb négy év alatt kell felhasználniuk. Vagyis 2014 végéig él ez a megkötés.

Nincsenek megjegyzések: