Oldalak

2010. szeptember 23., csütörtök

Kifizetések vizsgálata...

Szabálytalan kifizetések – vizsgálják az uniós forrásfelhasználásokat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) augusztusi jelentése szerint Magyarország 3745 milliárd forint uniós és az unióshoz kapcsolódó hazai támogatást használt fel. Ez egy évi nyugdíjkiadásnak felel meg. Az uniós források 90 százalékát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezelte. 2008 és 2009 között ötszörösére nőtt a szabálytalanul kifizetett pénzek összege – állapították meg a számvevők. Az uniós kifizetések ügyében egyébként vizsgálódik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az elszámoltatási kormánybiztos is.

Két napja a magánrendőrségként használt biztonsági cégek, egy hete pedig az udvari beszállítóként működő tanácsadócégek megbízásairól tájékoztatta a sajtót az elmúlt nyolc évet vizsgáló elszámoltatási kormánybiztos. Papcsák Ferenc az uniós pénzek odaítélésének és kifizetésének gyakorlatát is vizsgálja.

– Az uniós forrásfelhasználások ellenőrzésénél vannak kiemelt és frekventált terültek, ilyenek a Budapesten megvalósult vagy megvalósuló beruházások – közölte a kormánybiztos.

Az Állami Számvevőszék augusztusi jelentése szerint Magyarország 3745 milliárd forint uniós és az unióshoz kapcsolódó hazai támogatást használt fel. Ez egyévi nyugdíjkiadásnak felel meg. Az uniós források 90 százalékát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelte.

2008 és 2009 között ötszörösére nőtt a szabálytalanul kifizetett pénzek összege – állapították meg a számvevők. A nyertes pályázók vagy a közbeszerzési törvényt sértették meg, vagy eltértek a jóváhagyott tervektől, vagy olyan költséget is kifizettek, amelyet nem lehetett volna. Időközben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új vezetése is befejezte a saját vizsgálatát.

„Hibás és problémás ügyek vannak a nagyon nagy és a kisebb ügyeknél is” – jelentette ki Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke, hozzátéve, hogy a hibás ügyek mértéke ugyan jelentős, de úgy véli, ez még nem okoz problémákat a költségvetésben.

A fejlesztési minisztérium az uniós pályázatok adminisztrációjának egyszerűsítésével segítené a kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutását.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség társelnöke elmondta: a pályázatoknál szeretnének segíteni a vállalkozóknak. Az iparszövetség Budapest XIV. kerületében 180 millió forintból nyitott szolgáltatóházat a vállalkozóknak.
(hírTV)

Nincsenek megjegyzések: