Oldalak

2010. szeptember 26., vasárnap

EU - GM vita...

Terítéken a génkezelt növények
2010. 9. 26.

Megvitatják hétfőn az európai uniós tagországok mezőgazdasági miniszterei azt az európai bizottsági javaslatot, hogy a tagállamok szabadon dönthessenek arról: teljes területükön vagy egyes övezeteikben engedélyezik, korlátozzák vagy megtiltják a géntechnológiával módosított (GM) növények termesztését.

Az EU brüsszeli végrehajtó szerve a tagországok nyomására állt elő javaslatával. A téma megvitatásának kezdeményezése még Magyarországtól, majd Hollandiától származott. A bizottság márciusban ígéretet tett arra, hogy a nyári szünet előtt elkészíti hivatalos javaslatát.

Az elképzelés lényege, hogy az Európai Unió tagországai a jövőben nemzeti hatáskörben dönthessenek arról, engedélyezik-e a génkezelt növények termesztését területükön vagy sem. Jelenleg az EU-ban elméletileg uniós szinten engedélyezett a termesztés, és a tagországok csak tudományosan igazolt egészségügyi vagy környezetvédelmi érvekre hivatkozva tilthatják azt. Több tagállam azonban, köztük Magyarország is, elsősorban tudományos aggodalmak miatt heves ellenzője a génkezelt termékeknek (GM), így az említett lehetőséggel élve nemzeti tilalmi záradékokat tart érvényben.

John Dalli egészség- és fogyasztóügyi biztos a javaslat júliusi beterjesztésekor maga is hangoztatta: "annak biztosításához, hogy a tagállamok akkor is valódi döntésszabadságot élvezhessenek, amikor nem az egészségügyi és környezeti kockázatértékelés tudományos szempontjait veszik alapul, a jelenlegi jogi szabályozás módosítására is szükség van".

Hangsúlyozta, hogy az EU-szerte érvényes, szigorú tudományos alapokra épülő engedélyezési rendszer továbbra is teljes egészében fennmarad.

A jogszabályt az Európai Parlament és a tagországok kormányait képviselő Tanács fogadja majd el. A mezőgazdasági miniszterek - köztük Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - most elsősorban arra a kérdésre próbálnak választ adni, milyen hatással lenne a javaslat gyakorlatba iktatása az egységes uniós agrárpiacra. Másfelől áttekintik azt is, összhangba lehet-e hozni a javaslatot a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival - a genfi testülethez már eddig is érkeztek panaszok az EU korlátozó gyakorlatára.

A javaslattal a jövő hónapban az EU-tagállamok környezetvédelmi miniszterei is foglalkoznak.

A hétfői agrártalálkozón szót ejtenek az átmeneti állami támogatások lehetőségének meghosszabbításáról a jövő év végéig, továbbá szó lesz a tejpiaci válság alakulásáról is. Utóbbival kapcsolatban a miniszterek jelentést hallgatnak meg a jelenlegi helyzetről, illetve véleményt cserélnek a témával foglalkozó munkacsoport nyár elején kiadott jelentéséről. A csoport egyebek között azt javasolta, hogy a tejpiacot hosszú távú, a termelők és feldolgozók között megkötendő felvásárlási szerződésekkel szabályozzák.
f:vg.hu
Szerző: mti eco

Nincsenek megjegyzések: