Oldalak

2010. szeptember 25., szombat

Egymilliárd ember éhezik...

Tömeges éhséglázadások következhetnek

Az ENSZ Élelmezési- és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) romai ülésén ismertette azt a raportőri jelentést, amely szerint a világ súlyos élelmiszerár-krízis elé néz.

Az oroszországi tűzvész miatt elrendelt gabona export tilalom mellett a nyugdíj-, és fedezeti alapok spekulatív lépései is hozzájárulnak ahhoz, hogy a világot globális élelmiszerár-emelkedés fenyegeti. Egy a római konferencia kapcsán nyilvánosságra hozott jelentés szerint az élelmiszerpiac buborék keletkezése még 2001-ben kezdődött. Olivier de Schutter, az ENSZ élelmiszerpiaci raportőre úgy látja, a szektor azért került mostanra a figyelem közzépontjába, mert a többi befektetési területen (internet, ingatlanpiac) már kipukkadtak a buborékok.

2007-ben és 2008-ban már megtapasztalta a világ az élelmiszerár-válságot: 30 országban törtek ki éhséglázadások, és a számítások szerint 150 millióan éheztek emiatt. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az ENSZ jelentésének megfogalmazása szerint az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet – írja a Guardian.

Az ActionAid program szakértője szerint már most több mint 1 milliárd ember éhezik és egy újabb élelmiszerválság további százmilliókat sodorna katasztrofális helyzetbe. A szervezet múlt héten közölt felmérése szerint az éhezés évente mintegy 450 milliárd dollárba kerül a szegény országok számára, ez az összeg több mint tízszer magasabb annál, amelyre szükség van ahhoz, hogy 2015-re felére csökkentsék a nélkülözők számát.
Szerző: Guardian - Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések: