Oldalak

2010. szeptember 28., kedd

EU - de minimis szabály...

Magyarország az agrárminiszterek tanácsülésén kezdeményezte annak az ideiglenes szabálynak a meghosszabbítását, amelynek értelmében 15 ezer euróig külön bizottsági engedély nélkül nyújtható állami támogatás a mezőgazdasági termelőknek.

A magyar javaslat szerint még egy évig fennmaradna az a lehetőség, hogy a mezőgazdasági gazdálkodók három éves időtartamra maximum 15 ezer euró állami támogatást kaphassanak. Az úgynevezett de minimis szabály értelmében alapesetben 3 évre 7500 euróig nyújtható állami támogatás az agrártermelőknek úgy, hogy azt nem kell külön bejelenteni a Bizottságnak. Az EU 2009-ben a gazdasági válságra való tekintettel átmenetileg egy évre 15 ezer euróra emelte fel a támogatási plafont. Ennek meghosszabbítását kérte most 2010-re (a 2011-es költségvetés terhére) a magyar delegáció. A magyar javaslatot hírek szerint legalább 10 tagállam támogatja.

Az Európai Bizottság szokásához híven nem adott rögtön egyenes választ, ehelyett kilátásba helyezte, hogy megvizsgálja az ügyet. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arra számít, hogy a novemberi tanácsülésre megszületik a válasz.
(f:piacesprofit.hu)

Nincsenek megjegyzések: