Oldalak

2010. szeptember 28., kedd

Pályázati koncepció váltás...

ÚSZT: az ötletekhez igazítják a pályázatokat

A 2011 januárjától induló Új Széchenyi Terv lényege az lesz, hogy nem a vállalkozókat alakítja a támogatást igénylő pályázatokhoz, hanem éppen fordítva.

A kormány 4 év alatt összesen 800 milliárd forinttal, jövőre 80-100 milliárddal csökkenti az adminisztrációra fordított kiadást, amely ma még évi 2.800 milliárd forintot tesz ki - mondta Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy konferencián kedden Budapesten.

Az adminisztráció az adók számával csökkenthető, az 58 adót az új kormány 48-ra mérsékelte, de az a célja, hogy 10-20 adónál több ne legyen Magyarországon - tette hozzá a Napi Gazdaság konferenciáján.

Az Új Széchenyi Tervet uniós pénzből valósítja meg a kormány, 2013-ig még 1.800 milliárd forint szabad forrás áll a rendelkezésére. Ennek a fele fordítható közvetlenül gazdaságfejlesztésre - ismertette.

A 2011 januárjától induló új pályázatok lényege az lesz, hogy nem a vállalkozókat alakítja a támogatást igénylő pályázatokhoz, hanem éppen fordítva - mondta. Az eddigi gyakorlatban ugyanis véleménye szerint rosszul szocializálódtak a vállalkozók. Az volt a kérdésük, hogy mire pályázzanak, holott a valós probléma az, hogy egy jó ötletet miként lehet finanszírozni. A pályázatírók problémája lesz jövőre, hogy miként rakják össze a vissza nem térítendő támogatásból, kedvezményes hitelből, illetve tőketámogatásból a jó ötlet finanszírozását - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztési programjában 4 pályázatcsoport lesz, legfeljebb 15 konkrét pályázattal. A program része lesz a versenyképességi szerződés is. Ebben az önkormányzat és az állam abban állapodik meg, hogy meghatározott idő alatt hány új munkahely keletkezik a településen. A vállalkozásfejlesztési program 4 év alatt 150 ezer munkahelyet teremt. (f: privatbankar.hu)

Nincsenek megjegyzések: