Oldalak

2010. szeptember 27., hétfő

Ágazati hírek...

Gabona:
- A KSH adatai szerint búzából az idén 3,72 tonna/hektár lett az átlagtermés, az összbúzatermés pedig 3,764 millió tonna (ebből várhatóan 1-1,5 millió tonna kerül exportra).
- A VM szerint idén kukoricából az átlagtermés 7 tonna/hektár lehet, az össztermés pedig 7,4 millió tonna; a kukorica nedvességtartalma lényegesen magasabb (30-35%-os) a szokásos évjárathoz képest, így az idén sokba kerül a szárítás.
- Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint a gabona önköltsége az idén 40 ezer Ft/tonna körül alakul, a termelői árak eddig elérték a 60 ezer Ft/tonnát, de a kereslet az utóbbi időben visszaesett; további jelentősebb áralakító tényezők: a betakarítási időszak időjárása, a kedvezőnek ígérkező amerikai kukoricatermés, az orosz gabonahelyzettel kapcsolatos további információk és az EB által piacra dobott és az Élelmiszersegély Program keretében értékesítésre kerülő 5,5 milliót tonna intervenciós gabona árcsökkentő hatása.

Napraforgó:
A VM adatai szerint napraforgóból 2,2 tonna/hektár átlagtermés várható; az olajtartalom jónak mondható (41%), de a termés gyomos és gombafertőzött.

Rizs:
Megkezdődött a rizs aratása; hazánkban 2 ezer hektár az összes termőterület és az idei átlagtermés jó közepes (4 tonna/hektár) lehet. A rizsfogyasztás évek óta stagnál: 4-5 kg/fő, amelyet a hazai termelés csak részben fedez, elsősorban Ázsiából importálunk rizst.

Burgonya:
A német BASF ipari konszern az ez év márciusában az EU által engedélyezett génmódosított burgonyafajtájának (Amflora) svédországi vetésterületén egy, még nem engedélyezett gmo-s burgonyafajta (Amadea) 46 tövét találták; a vizsgálat szerint emberi mulasztás történt; az Amflora nevű burgonyát egyébként ipari alapanyagként termelik, mivel igen magas a keményítő tartalma.

Alma:
- Az idén várhatóan 30%-kal kevesebb alma terem (420 ezer tonna) és ebből az étkezési minőségű csak 150 ezer tonna; a minőség is gyenge lesz.
- Idehaza 35 ezer hektár területen termelünk almát, 5 ezer hektárral kisebb területen, mint öt évvel ezelőtt.
- A hazai termésből 300 ezer tonnát az élelmiszeripar dolgozza fel sűrítménynek és pürének.
- Léalmáért 22-24 Ft/kg-ot, pürének való almáét 30-34 Ft/kg-ot kapnak a termelők.
- A legnagyobb exportálónak számító Kínában 10%-kal kevesebb alma terem, de a nyugat-európai országokban is elmarad az idei almatermés az előző évek átlagától.
- Az EU-ban az idei almatermés 9,5 millió tonna lehet, a 12 millió tonna átlagos terméssel szemben.

Szőlő-bor ágazat:
- Az idei szüret keretében lényegében kármentés folyik, mivel a csapadékos időjárás miatt szüretelni kell az alacsonyabb cukorfok mellett is; a VM ezért azt kérte Brüsszeltől, hogy 1,5% helyett az idén 2%-ot lehessen javítani a cukorfokon.
- A várt idei termés 410 ezer tonna, a pincékben jelenleg még 2,8 millió hektoliter tavalyi bor található, így hiány nem lesz borból.
- A Tokaj-hegyaljai borvidéken 40%-os terméskiesés várható; a hagyományos tokaji fajták szüretelése október 10. körül kezdődik.
- 20-30%-os támogatásra lehet pályázni borászati gépekre és technológiai berendezésekre ez év október 16-tól jövő év április végéig. (f:AgrárHírek)

Nincsenek megjegyzések: