Oldalak

2010. szeptember 24., péntek

Kárenyhítési lehetőségek...

Fazekas: keresik a természeti csapásokból eredő mezőgazdasági károk enyhítésének lehetőségeit
InfoRádió / MTI

Az idei tapasztalok szerint a jelenlegi eszközrendszer sem az Európai Unió, sem a tagországok szintjén nem képes kellő anyagi segítséget nyújtani a hosszan elhúzódó természeti csapások nagy számú károsultjának - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Kunhegyesen, a Tisza-tavi Polgármesterek Randevúján rendezett pódiumbeszélgetésen.

A szaktárca vezetője szerint az egyik módszer az Európai Unió keretein belül olyan kárenyhítési rendszer kidolgozása lenne, amelynek lényege: ha valamelyik tagállamot nagy természeti katasztrófa éri, akkor azt célzottan komoly pénzeszközökkel tudják segíteni.

Emellett az ügyben nemzeti megoldások is kellenek, így Magyarországnak is szüksége volna egy kárenyhítési alapra - tette hozzá Fazekas Sándor, megjegyezve: noha a jó szándék mindenkiben megvan, ennek pénzzel való feltöltésénél határt szab a gazdaság jelenlegi állapota.

Jelezte: egy másik lehetőségként munkacsoport dolgozik azon, hogy banki forrásokat bevonva előtakarékossággal vagy kiterjesztett biztosítási rendszerrel hogyan lehetne erre a célra pénzt gyűjteni. Egy, a bankok bevonását firtató kérdésre azt válaszolta, ez sem egyszerű kérdés, mert azt is látni kell, hogy most egy gazdasági válság legalján vagyunk, és ez a nemzetközi pénzvilágot is megviselte.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztett változata kapcsán a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a töltések erősítését és magasítását főleg az ország északi és északkeleti részén mindenképpen folytatják, mert ennek a munkának a költsége még mindig kevesebb, mint a kárenyhítésre kiadott pénz.

Nincsenek megjegyzések: