Oldalak

2010. szeptember 26., vasárnap

Gmail hiba?!...

Mit tegyünk, ha leáll a Gmail?

Itthon is sokan bosszankodnak, amikor leáll a Google levelezése. A legfőbb: ilyenkor se essünk kétségbe! Mutatunk pár kiskaput, melyeken át ilyenkor is a leveleinkhez juthatunk. Sőt, némelyikkel még leállás alatt is küldhetünk ki levelet.

Hirdetés

Leállás és leállás közt is van különbség. Van olyan eset, ami mondhatni menthetetlen, esélyünk nincs folytatni a Gmail használatát. De gyakran előfordul az a helyzet, amikor csak a webes felület vagy annak csak egy bizonyos része áll le. A legutóbbi nagy leállások közben is volt rá lehetőség, hogy viszonylag zavartalanul használjuk a Gmail fiókunkat, de az alternatív megoldásokról viszonylag kevesen tudnak.

Mindenekelőtt fontos, hogy megbizonyosodjunk a probléma jellegéről, kinek a készülékében is van a hiba. A Google erre is gondolt, az Alkalmazások státuszát mutató oldalon láthatjuk, hogy minden rendben van, hiba van, netán teljes szolgáltatáskimaradás.

HTML mód - ha nagyobb a füstje, mint a lángja

A nagy, több órás és több millió felhasználót érintő leállásoknál jóval gyakoribb, amikor csak néhány (a Google léptékeivel mérve néhány) felhasználónak "szórakozik" a Gmail. A legegyszerűbb ilyenkor megpróbálni visszakapcsolni az "alap HTML" nevű módra. Persze könnyű ezt mondani, hiszen ha nem lehet belépni, akkor kapcsolgatni is nehéz. Épp ezért ajánljuk a http://mail.google.com/mail/?ui=html URL-t. Nem kell megjegyezni, elég a könyvjelzők közé menteni, de persze ebből a cikkből is bármikor lekattintható.

Külső levelezőprogram használata

Outlook, Thunderbird - hogy csak a legnépszerűbb levelezésre (is) használható programokat említsük. Sokan használják ilyen módon a Gmailt a mindennapok során is, habár a webes felület offline módjának bevezetése óta ennek egyre kevesebb értelme van. Ugyanez nem mondható el leállások idején, hiszen azok, akik így gmaileznek, sokszor észre sem veszik, hogy valami probléma van, mivel ők mindenféle aprócska hiba nélkül tudnak továbbra is küldeni és fogadni e-maileket.
Nagyon alternatív megoldás Bizonyos tanácsok szerint egy Gmail-leálláskor legjobb, ha rögtön elárasztjuk a Twittert a leállásról szóló felháborodott üzenetekkel. Miután a túlterheléstől a Twitter is összeomlott, irány az iWiW és a Facebook, melyekkel gyorsan eljátszhatjuk ugyanezt - csak kritikus tömeg kérdése minden. Miután a Gmail, a Twitter, az iWiW és a Facebook, tehát gyakorlatilag az egész internet megállt, menjünk ki a szabadba, máskor úgyse nagyon tesszük.

Akinek életbevágóan fontos, hogy bármikor levelezni tudjon Gmail-rendszerből (üzleti levelek, stb.), ők akár azt is megtehetik, hogy feltelepítenek egy levelezőprogramot, beállítják rajta a Gmail fiókjuk IMAP-hozzáférését, és a webes felület használata helyett csak akkor nyitják meg ezt a programot, ha észlelik, hogy baj van.

Az IMAP és POP3 használatához a beállítások "Átirányítás és POP/IMAP" fülénél engedélyezni kell ezeket. Itt található részletes útmutató a segítség a levelezőprogram beállításához is.
Mobil nézet asztali környezetben
Mobil nézet asztali környezetben

Barátunk a mobiltelefon

Manapság már az okosmobilokból sem nagyon hiányozhat egy POP3/IMAP e-mail kliens, ezeket is be lehet vetni, ha az ember éppen úton van.

De sokszor még külön alkalmazás sem kell hozzá, hogy mobilunkról használjuk az időközben leállt Gmailt. A http://mail.google.com/mail/?ui=mobile címen egyébként nem csak mobiltelefonról, hanem számítógépről is elérhetjük a levelezésünket, mégha elég idétlenül is néz ki ez a jócskán lecsupaszított felület egy asztali gépen.

Offline mód

A Gmailben tárolt levelezésünket a szolgáltatás leállásakor, illetve internetkapcsolat nélkül is el tudjuk érni. Ehhez mindössze annyit kell tegyünk, hogy a beállítások "Offline" fülénél oda kattintunk, hogy "Az Offline Mail engedélyezése ezen a számítógépen". Ezután még azt is beállíthatjuk, hogy a levelekhez mellékelt csatolmányokat is letöltse-e a gépre a Gmail, és ha igen, akkor kivételt tegyen-e a bizonyos méretnél nagyobb fájlok esetében.

Egyirányú út

Ha a teljes biztonságra törekszünk, használhatunk a levelezésünkről biztonsági mentést készítő programot is. Ezek közül az egyik legismertebb a Gmail Backup. E programok legnagyobb hátránya, hogy csak passzív segítséget nyújtanak, tehát leállás esetén csak részben oldják meg a gondot. Küldeni ugyanis nem küldhetünk, de a lementett leveleket Outlokkal vagy Windows Maillel bármikor megnyithatjuk, elolvashatjuk. Ráadásul így egész biztosan nem veszik el egyetlen e-mailünk sem.


Egy másik lehetőség a G-Archiver, amiért viszont a cikkben felsorolt összes többi megoldástól eltérően fizetnünk kell. 30 dollárért, azaz megközelítőleg 5600 forintért cserébe viszont nem csak lementhetjük és Outlookkal nyitogathatjuk leveleinket, hanem egy, a megszokott webes felülethez nagyon hasonló asztali alkalmazásban olvashatjuk őket. A G-Archiver beágyazza nekünk szépen a csatolmányokat is.

A linux-használóknak ajánljuk még a Fetchmailt/getmailt.

Nincsenek megjegyzések: