Oldalak

2010. szeptember 26., vasárnap

Világháló...

A világháló láthatatlan oldala

2010. július 7.
Sokan azt gondoljuk, hogy a Google, a Bing és a hozzájuk hasonló nagy keresőprogramok, úgy működnek, mint valamiféle orákulumok: látnak mindent. Sajnos, vagy éppen szerencsére ez nem igaz. Igazából olyanok, mint a pókok, akik oldalakból szövik hálójukat indexelve az egyik hyperlinket a másik után. A nagy keresőprogramok ilyen hiányosságaira már nagyon sokan felfigyeltek.
Vannak olyan helyek, ahova a nagy keresők nem jutnak el. Például könyvtárak adatbázisaiba, ahova jelszó szükséges, vagy az olyan oldalakra, amelyek privát hálózat részeit képezik. A világhálón az általános keresők által elérhető adatokhoz képest, ötszázszor nagyobb a láthatatlan adatoknak a mennyisége.

Hogyan lehet hozzáférni ezekhez a láthatatlan adatokhoz? Létezik néhány olyan forrás, amelyek megfelelő eszközként szolgálhatnak a web láthatatlan oldalai után kutatva. A következő kereső motorok melyek a láthatalan hálón kutatnak, specifikusan gyűjtik az információt.
Az Infomine egy olyan keresőfelület, ami az Egyesült Államok jó néhány egyetemi könyvtárának az adatbázisát használja. Beleértve a közleményeket, elektronikus sajtóorgánumokat, levelező listákat, kutatói feljegyzéseket és még sok egyéb információt. Lehet keresni vele kategóriánként, illetve további lehetőséget is felkínál a keresés optimalizálására. Az Infomine nem egyszerűen egy független kereső, hanem egy kiváló kiinduló pont lehet a további vonatkozó információk begyűjtéséhez.
A The WWW Virtual Library az egyik legrégebbi katalógus a weben, Tim Berners-Lee alkotta meg, aki a világhálót is egyben. Tehát nem is meglepő, hogy ez a kereső is a láthatatlan háló forrásainak listáján található.
Az Intute főleg az Egyesült Királyságban található információkra koncentrál. Ott is a régió leginkább megbecsült egyetemeinek adatbázisával operál. Lehet benne témára is keresni és szócikkre is. Főleg az oktatásra és a kutatásra van kihegyezve. Az Intute ezen kívül még több mint hatvan ingyenes online oktatást is magába foglal, melyekben lépésről lépésre derülhet ki, hogyan érdemes keresni a számunkra érdekes témákban.
A Complete Planet a „Deep Web küszöbének" definiálja magát. Ez az ingyenes, jól megtervezett könyvtári forrásgyűjtemény ugyancsak megkönnyíti a speciálisabb témák után kutatók dolgát. A Complete Planet nagyjából 70000 indexszel rendelkezik számtalan témában, a földműveléstől az időjárásig.
Az Infoplease egy információs portál rengeteg különféle tulajdonsággal felruházva. Használója számtalan enciklopédia, almanach, atlasz és életrajz tartalmát kaphatja meg.
A DeepPeep keresőnek az a célja, hogy használóját elvezesse a nagy keresők által láthatatlan információkhoz. Listáira felkerülnek a rövid élettartamú bejegyzések is. Általa nehezen felfedezhető domaineket és azok szolgáltatásait könnyen el lehet érni.
Az IncyWincy is egy láthatatlan webtartalom turkász. Motorja más böngészők, és keresők adatait összesíti és megszűri. Regisztráció után keresési eredményeket küldözget.
A DeepWebTech öt kereső motort kínál fel egy lapon, valamint böngésző-pluginokat, hogy könnyebben válogathassunk az információk között.
A Scirus egy tisztán tudományos kereső. Tudósok, kutatók felfedezéseire és tudományos publikációira koncentrál.
A TecXhtra a műszaki tudományokra, a matematikára és a számítástechnikára fordítja figyelmét. Az iparágak hírei közt szemezget, technikai adatokat gyűjt, oktatási és kutatási témákból válogat.
Csakúgy, mint a látható adatokkal szolgáló webkeresők, ezek a motorok is pásztáznak mindenütt, de ezek nagyobb százalékban találják meg a tűt a szénakazalban. A láthatatlan hálón nem az általában keresett anyagok után lehet kutatni, ha speciális témakörben keresünk, érdemes az ilyen keresőkkel is számolni.

Nincsenek megjegyzések: