Oldalak

2010. szeptember 26., vasárnap

Méhészkedés...

Méhészkedés, méztermelés forgófészekkel

A KAPTÁR BETELEPÍTÉSE
A forgófészkes kaptár első betelepítésének optimális ideje április közepétől július közepéig terjed-het több módon, söpört (és természetes) rajjal és frissen párzott anyával vagy átfejlesztéssel. A forgófészkes kaptárba belehelyezzük a műlépezett kör alakú kereteket. Az anyazárkát a frissen párzott anyával a kör alakú keretek közé befüggesztjük, majd kirágósra állítjuk. Hátulról becsukjuk a kaptárt, a kijárónyílást kinyitjuk, az anyarácsot felülről eltávolítjuk, ráhelyezzük a menekülőteret, beütjük a rajt, majd egy könnyű takaróval lefedjük. A söprött raj esetén ne felejtsük el, hogy azt előtte pincézni kell, a pincézés ideje alatt a raj etetéséről gondoskodni kell, és a pincézés időtartama legalább 3 nap. Rövid idő alatt a méhek levonulnak a fészekbe az anyához. Ezután az anyarácsot újból visszacsavarozzuk a helyére. A menekülőtérbe betesszük a tálcás etetőt, és folyékony méhtakarmánnyal folyamatosan etetünk. A méhek azonnal elkezdik a műlépek kiépítését. Az anya két napon belül kiszabadul a zárkából. Egy hét múlva ellenőrizzük a fészek kiépítésének ütemét, az anyazárkát eltávolítjuk, ellenőrizzük, hogy petézik-e az anya. Amikor már a fészek háromnegyed része kiépült és folyamatos a hordás, abbahagyjuk az etetést, ráteszünk egy mézkamrát kiépített lépekkel és megkezdjük a fészek forgatását. Később a mézkamrát a hordásnak megfelelően bővíthetjük.

A FÉSZEK FORGATÁSA
A forgófészkes kaptárak működtetését 12V-os motor végzi, a villamos energiát akkumulátor szol-gáltatja, elektronikus vezérlésű, így teljesen automatikus. Az elektronikus vezérlés három fokozat-ra van programozva.
1. fokozatnál a fészek minden 24. órában egyszer 180°-ban elfordul.
2. fokozatnál a fészek minden 12. órában egyszer 90°-ban elfordul.
3. fokozatnál a fészek minden 6. órában egyszer 45°-ban elfordul.
Forgási sebesség: 5 fordulat/perc.

A FORGATÁS KEZDETE
Április közepén gyümölcsvirágzáskor, az első komolyabb hordás kezdetén a fészekre felteszünk egy mézkamrát.
A forgatást az első fokozatra állítjuk és bekapcsoljuk, miután a fészekbe a két szélső mézes virágporos és a fedett fiasításos keret közé jobbról, balról beteszünk egy - egy műlépet.
A forgatás bármikor lehetséges. A méhcsaládot a naponkénti egyszeri forgás nem zavarja. Forgatás hatására a méhek naponta a méhész helyett rendezik a fészket. A maradék téli mézkoszorút felbontják és a mézkamrába vagy a két szélső lépbe hordják. A fészeklépekben csak fiasítás lesz, kivéve a két szélső mézes-virágporos lépet. Ezeket sohase vegyük el, ez a méhcsalád "aranytartalékát" biztosítja a hordás nélküli időre.

RAJZÁSI IDŐSZAK
Április végén, repcevirágzáskor a méhcsaládok többsége már eléri fejlettségének legmagasabb fo-kát, és természetes ösztöneitől vezérelve szaporodni, rajozni kezd. Az egész családon a rajzási láz lesz úrrá, anyabölcsőket épít, és a hordása leáll. Ez a folyamat a méhész érdekeivel ellentétes, hiszen a méhcsalád rajzása komoly termeléskiesést okozhat. A rajzási láz kialakulásának egyik fő oka a dajkaméhek számának túlsúlya, ami pempőtúltermeléshez vezet. A rajzási ösztönnel rendelkező család legfőbb tevékenysége nem a hordás, hanem a felaprózódás és minden erejével rajbölcsőket húz. A méhek napközben is a kijáróban tömörülnek (szakállas kaptár). Ezt az időszakot kell a tervszerű szaporítással kihasználni a hagyományos méhészeti kezelés mellett.

SZAPORíTÁS "START"- KAPTÁRRAL (=starterkaptárral)
Ahhoz, hogy a legkisebb energiával új családokat hozzunk létre (vagy hordásban gazdag idő-szakban a méhcsalád túlnépesedését csökkenteni lehessen), használhatjuk az erre a célra szol-gáló ún. starterkaptárt. Felépítése és a keret mérete, formája megegyezik a 9 keretes termelő kaptáréval, de a keretek száma öt darab, stabil változattal. A hordástól függően a termelő család-ból kettő-három fedett fiaslépet veszünk ki. A fedett fiasítás és az azt takaró népesség biztosítja az új család fejlődését egy darab új, petéző anyával. A hordás és a fejlődés ütemének függvényében akár egy-két hónapon belül áttelepítve a forgatható változatba, az adott éven belül termelő családdá válhat.

SÖPÖRT ÉS MESTERSÉGES RAJ
A lendületes hordásnak a túlnépesedés nem kedvez, ezért a felesleges népet elvesszük a családtól. A forgófészkes kaptárnál is hasonlóan járunk el, hiszen itt sem kedvező a népesség túlsza-porodása.A kellő bölcső hiányában a család nem rajzik meg, így a méhész szabályozhatja a családmegosztást. Az időben elkezdett családmegosztással végzett szaporításnál, a mézkamrából söpörjük ki a méheket
(2 kg méh elvételével) és ezzel a méhcsaládban csökken a dajkaméhek száma is.
A söpört/mesterséges rajokat (párzott anyával) az eredeti helyre tesszük, miután legalább három napig pincézzük azokat.
Fontos a forgatást második fokozatra állítani a rajzási időszak alatt (90°/12 óra), valamint a többnapos rossz idő előrejelzésnél a harmadik fokozatra kell kapcsolni (45°/6 óra), megakadályozva így a méhcsaládot a rajbölcső építésében.

ÁTFEJLESZTÉS
Ennél a szaporítási módnál a hagyományos kaptár és az új forgófészkes kaptár között legalább 5 km távolságnak kell lenni. A legideálisabb időpont az átfejlesztéshez a fejlődés időszaka (rajzási időszak, április végétől június közepéig). A hagyományos kaptár fészkét anyával együtt rajládába söpörjük, átvisszük a forgófészkes kaptárhoz és a beműlépezett fészekkeretekre ütjük. (A hagyományos kaptárban maradjanak kijáró méhek a mézes lépeken, ami biztosítja a hátrahagyott fiasítás néhány napig tartó etetését.) Az áttelepített fészeknépet folyékony méhtakarmánnyal 1 hétig folyamatosan etetjük, mert a kijáró (gyűjtő) méheket a régi helyen hagytuk. 1 hét múlva a hagyományos kaptárakban az összes fészeklépet alaposan átnézzük, és minden anyabölcső kezdeményt lerombolunk (ekkor már nem lehet nyitott fiasítás a kaptárban). Másnap reggel a kaptárt átvisszük a forgófészkes kaptárhoz, és a fiaslépeket a méhekkel együtt a forgófészkes kaptár mézkamrájába függesztjük.

VÁNDORLÁS KONTÉNERREL
A vándorlást megelőző napon rögzítjük a mézkamra fiókokat, majd az indulás hajnalán 4-5 óra között becsukjuk a kijárókat, az alsó szellőzőket pedig kinyitjuk. Egy ember négy konténert egy óra alatt kényelmesen ellát. Amikor a szállítójárművek megérkeznek, rákapcsoljuk a méheskocsikat, ellenőrizzük a méheskocsi műszaki állapotát /index, féklámpa, világítás, légfékek/. Műszakilag kifogástalan méheskocsival szabad csak vándorolni.
Mikor a konvoj elindul, a méhész a menetoszlopot kíséri az esetleges probléma elhárítására (baleset, forgalmi dugó, a felső szellőzőket ki kell nyitni, stb.). Úgy kell a vándorlást szervezni, hogy kijárónyitásig, de legkésőbb reggel 8 - óráig érjen a méhes konvoj az új méhlegelőre.

MÉZELVÉTEL
A forgófészkes kaptáron a méztermelés ideje alatt mindig két mézkamra fiók van, a harmadik fiók a cserét biztosítja. Mindig az alsó fiók telik meg először, és ha már a felső fiók is jó félig van, az alsót elő lehet készíteni a pergetésre. A felső fiók alulra kerül, arra pedig a - hordástól függően - a csere fiók az üres lépekkel. Ezzel a körforgással a kipergetett méz mindig érett lesz. A mézes fiókokat elvehetjük szöktetővel, lesöprővel, lefújóval. A mézelvétel különösebb szaktudást nem igényel, ezt a munkát jól beöltöztetett betanított munkás is elvégezheti.

ANYACSERE
A méhcsalád létét a méhanya határozza meg. Sikeres, eredményes méztermelés egyik nagyon fontos feltétele, hogy a kaptárban jól petéző, fiatal, két évesnél nem idősebb anya legyen. Az anyacserére a május - június hónap a legalkalmasabb időszak, mind az elfogadás, mind a további termelés szempontjából.

KÖR ALAKÚ KERETEK HÚROZÁSA
A műanyag keretbe befűzzük a 0,40 mm-nél nem vastagabb kerethuzalt, egyik végét odakötjük a kerethez, az átfűzés után a másik végét is megkötjük.Javaslunk egy 5 - 15 mm vastag farostlemezből a kör alakú műanyag keret belső méretével megegyező sablont. (Így a műanyag keretet a feszes húrozás nem tudja deformálni.)
Műanyag műlép esetén a melegvizes dupla falú edényben kb. 80°C-osra felmelegített és melegen tartott (fedelezésből származó) viaszt a falfestésekhez használt kb. 10-15 cm hosszúságú Teddy-hengerrel egyenletesen felhordjuk a keret mindkét oldalára.

KÖR ALAKÚ KERETEK MŰLÉPEZÉSE
Farostlemezből 35,5 cm átmérőjű szabályos kör alakú sablont vágunk. sablont ráhelyezzük a megfelelő nagyságú műlépre és szikével körbevágjuk. A kör alakú húrozott keretekre rátesszük a kivágott műlépet, és elektromos beolvasztóval besütjük. A keret és a műlép közötti távolságot a méhek kiépítik.

BETELELÉS
Augusztus közepén a forgatást befejezve, egy mézkamrával kezdjük a betelelés előkészítését. A hordástalan időben menekülőtérbe helyezett tálcás etetőből folyékony méheleséget etetünk. A forgatás leállításával a méhcsalád a kör alakú keretekbe a fiasítás fölé azonnal mézkoszorút húz, ami a fiasítás csökkenésével egyre jobban kiterjedtté válik. A méhcsalád téli és kora tavaszi éle-lemszükséglete kb. 20 kg méz. A fészket betakarjuk meleg, vastag takaróval, a menekülőteret ráhelyezzük a fészekre, amibe meleg, vastag takarót helyezünk, majd rátesszük a tetőt. A fészekbe oldalsó takarás vagy szűkítés nem szükséges és nem ajánlott. A kijárónyílást késő ősszel szűkítjük, majd felhelyezzük az egérrácsot.

ÔSZI ATKA ELLENI VÉDEKEZÉS
A forgófészkes kaptárban augusztus végén a hordástalan időszakban ill. késő ősszel, a már fiasításmentes időszakban vegyszeres védekezést kell alkalmazni a túlélő vagy behurcolt atkák ellen. Ha a méhészetünk "bio" méztermelési tulajdonságát meg akarjuk őrizni, akkor kizárólag oxálsavval (folyékony ill. párologtatás) vagy más a bioméhészetben engedélyezett szerrel végezzük az atkamentesítést. Védekezési módszertől függően néhány nap múlva a higiéniás aljzatba ágyazott alsó szellőzőn át a behelyezett műanyag lapon ellenőrizni kell a lehullott atkák számát.
(Magyarországi használat esetén a védekezésnél minden esetben az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK Méhtenyésztési és Méhbiológiai Kutatócsoport) által javasolt bio- vagy konvencionális védekezési módszer szerint kell eljárni. (www.katki.hu továbbá archívum)

Nincsenek megjegyzések: