Oldalak

2010. szeptember 27., hétfő

Az EU támogatások további szigorodása várható...

Büntetés és az EU-támogatások megvonása sújtaná a túlköltekezőket

Elvenné az EU fejlesztési és mezőgazdasági támogatásokat a német pénzügyminiszter az európai közösség rendszeresen túlköltekező tagállamaitól, de elvenné tőlük a szavazati jogot is az EU döntéshozó testületében, az Európai Tanácsban is. Az Európai Bizottság formálódó terve szerint pedig az államadósság- és államháztartási deficitszabályt megszegőket hazai össztermékük 0,2%-ának letétbe helyezésére, illetve 0,1%-ának megfelelő büntetés megfizetésére köteleznék. Az eddigi eljárásokkal szemben az új szankciók csaknem automatikusan lépnének életbe.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter levelet írt a 27 tagállamban működő kollégáinak, amelyben kifejezte, erősen támogatja azt a körvonalazódó új uniós szabály- és szankciórendszert, amely büntetné a fiskális túlköltekezésben visszaeső tagállamokat. Az új szabályokról a tárgyalásokat hétfőn kezdik meg.

A Financial Times tudomása szerint Schauble levelében még tovább ment, ugyanis elvenné az uniós fejlesztési és mezőgazdasági támogatásokat a fegyelmezetlen tagállamoktól, valamint felfüggesztené szavazati jogukat az EU döntéshozó testületében, az Európai Tanácsban, amely az EU kormány- és államfőinek találkozóival jön létre. Levelét Herman van Rompuy-nak is elküldte, így várhatóan a ma kezdődő tárgyalásokon már téma lehet.

Szerdán hozhatja nyilvánosságra José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn gazdasági ügyekért felelős biztos az előterjesztést, amely arra hívná fel az uniós tagállamokat, amennyiben államadósságuk meghaladja össztermékük 60%-át (vagyis a maastrichti kritériumot), a következő három évben évente 5%-kal kötelesek csökkenteni ezt az adósságrátát, ellenkező esetben büntetéssel szembesülnek - írja az FT.

Az AFP és a Der Spiegel szerint hazai össztermékük 0,2%-át kellene letétbe helyezniük és szintén a GDP 0,1%-ának megfelelő büntetéssel sújtaná az államadósság-szabályt (GDP 60%-a) és a költségvetési hiányra vonatkozó szabályt (GDP 3%-a) megszegőket az Európai Bizottság (EB). Ezek a szankciók csaknem automatikusan lépnének életbe.

A formálódó tervek szerint az előírások ellen vétő országokat tanácsokkal látná el a brüsszeli testület, és nemcsak költségvetési kérdésekben és gazdaságpolitikai ügyekben szolgálna iránymutatással, hanem a bérek alakulásával és a szerkezeti reformokkal összefüggésben is - írja az MTI. Az EB azt kívánja elérni, hogy elterjedjen a huszonheteknél a németországi gyakorlat, amely az alkotmánymódosításként elfogadott úgynevezett adósságfék törvény révén készteti fegyelmezett pénzügyi politikára a mindenkori kormányt, vagyis hogy átkerüljenek a nemzeti jogba a költségvetési fegyelmet előíró uniós szabályok - írta online kiadásában a német Der Spiegel. (f:portfolio.hu)

Nincsenek megjegyzések: