Oldalak

2010. szeptember 27., hétfő

Fémzárolt vetőmagot vessünk...

Fémzárolt vetőmagokat a földekbe!

A Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint szakmai szempontból nem szerencsés, hogy évről-évre csökken a fémzárolt vetőmag-felhasználás, hiszen ez alacsonyabb terméshozamhoz és a terményminőség romlásához vezet. Éppen ezért arra biztatunk minden gazdálkodót, hogy lehetőség szerint – saját érdekeit is szem előtt tartva – fémzárolt vetőmagot használjon az őszi vetéseknél.

A minőségi növénytermesztés alapja a megfelelő fajta- és vetőmaghasználat. A kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított és minősített vetőmag használata az egyik alapfeltétele a színvonalas és gazdaságos termelésnek. Szakmai szempontból éppen ezért kívánatos, hogy a termőföldbe mindig államilag fémzárolt vetőmagok kerüljenek.

A genetikai felújítást mellőző, ellenőrizetlen és évről-évre ismétlődő utántermesztéssel a vetőmag genetikai értéke leromlik, nehezen vagy egyáltalán nem alkalmazkodik a szélsőséges időjárási körülményekhez. A visszavetett mag faj- és fajtatisztasága nem garantált, hiszen a vetőmag előállításnál nagy szakértelmet feltételező szelekció nem történik meg. A fajtakevert magoknál minőségre, érési időre, betegség fogékonyságra heterogén állomány fejlődik, melynek kezelése nehézzé teszi a termesztést és az áruértékesítést. A nem ellenőrzött, rossz minőségű mag vetése azt a kockázatot hordozza, hogy a terményben lévő betegségek és magfertőzések aránya nő, a töppedt szemek száma magasabb lesz, emiatt a gabona hektoliter súlya alacsony, a csírázó képessége és a biológiai értéke gyenge.

A saját gazdaságban megtermelt vetőmag használata tehát nem feltétlen jelent megtakarítást a gazdálkodó számára.

Fémzárolt vetőmagnál ismert a vetőmag származási helye és használati értéke (garantált tisztaság, csírázóképesség, ezer-szemtömeg). A fémzárolt vetőmagok használata a gazdálkodóknál többlettermést, vagy jobb minőségű és a felvásárlók által keresettebb terményt, racionálisabb műtrágya és növényvédő-szer felhasználást, egészségesebb élelmiszer- és takarmány előállítást tesz lehetővé. A fagy- és szárazságtűrő rezisztens fajták használatával nő a termésbiztonság, a környezetkímélő technológiák kisebb kockázattal alkalmazhatók.(f:VM)

Nincsenek megjegyzések: