Oldalak

2010. szeptember 24., péntek

Gabonaperek...

Minden tizedik gabonatermelő bíróság elé kerülhet a rossz termés miatt

A rossz időjárás miatt idén kevesebb és rosszabb minőségű a gabonatermés, mint az előző években. A gabonatermelők több mint fele nehezen vagy csak módosítással tudja teljesíteni a felvásárlókkal kötött szerződést - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: ilyenkor szokás a szerződést módosítani, és a felvásárlók elfogadják a vis maiort, ugyanakkor vannak olyanok, akikkel szemben peres eljárás indul a szerződés nem teljesítése miatt.

Sok gabonatermelőnél problémát okoz, hogy meghatározott mennyiségre szerződött a felvásárlókkal, de a termés kevesebb az előző évekhez képest - közölte az InfoRádióval a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József szerint a 180 ezer termelő 60 százalékának kellett szerződést módosítani.

A szervezet elnöke kiemelte: azoknál a termelőknél jelentkezhet probléma, akik az egész termésmennyiségre leszerződtek, ám azoknál nem lehet gond, akik óvatosabbak voltak, és a termeltetési szerződés szerint jártak el.

A termelőnek azonnal kötelessége értesíteni a felvásárlót, amint látja, hogy nem lesz meg a szerződésben vállalt mennyiség, ezt nevezik akadályközlésnek - fejtette ki. Vancsura József hozzátette: a szerződött partner ellenőrzi a jelzett akadályt, és mindketten kötelesek megegyezésre törekedni.

A belvíz és árvíz okozta problémákról vis maior igazolást lehetett kérni, ezzel tudják bizonyítani a kárt a vitás kérdésekben - mondta a szövetség elnöke, aki beszélt arról is, hogy vitás ügyekben a bíróság dönt. Jelenleg a termelők 10 százalékának van perrel fenyegető, megoldatlan problémája - emelte ki.
Inforádió.hu, Panulin Ildikó

Nincsenek megjegyzések: