Oldalak

2010. szeptember 20., hétfő

Felszámolási spirál...

A válság eredményei - minden huszadik céget felszámolnak

A felszámolási eljárások alakulásáról szóló adatok arról tanúskodnak, hogy a 2008 közepén kezdődött gazdasági válság a cégek működésében még mindig erősen érezteti romboló hatását. Az elmúlt két esztendőben összesen 29.281 vállalkozás jutott a felszámolás sorsára, azaz a több mint 600 ezer létező cég közel 5 százaléka.

Az elemzők ezt a jelenséget elsősorban azzal magyarázzák, hogy romlottak a hitelezők anyagi lehetőségei, miközben idén, a múlt év azonos időszakához képest, mintegy 26 százalékkal nőtt a vállalkozások fizetésképtelenségi mutatója. A cégek, amelyek a válság kibontakozása előtt részben hitelből fedezték a növekedéshez szükséges forrásokat, zömmel felélték tartalékaikat, és a hitelek törlesztése is gyre nehezebbé vált számukra. Sok esetben az előző évekről erre az évre húzódtak át a kifizetetlen követelések, így a hitelezők jóval előbb kérik a felszámolási eljárás megindítását, mint korábban. Egyes adósok végelszámolással próbálják kijátszani a hitelezőket, akik azonban ezt a trükköt már kiismerték, szigorúbb határidőket szabnak, s ha ez nem teljesül, elindítják a felszámolást. Jól jellemzi ezt, hogy idén eddig a végelszámolások 54 százaléka fordult felszámolásba, holott a korábbi években ez az arány átlagosan harminc százalék volt.

Ezek a tendenciák fokozott óvatosságra intik az üzleti élet szereplőit. A partnerek kiválasztásánál, szerződések kötésénél az eddigieknél is körültekintőbben kell eljárniuk, ha el akarják kerülni a veszteséget. Hasznos információkat nyújt a leendő partner üzleti körülményeiről, pénzügyi helyzetéről, esetleges jogsértéseiről a feketelista.hu, ahol 480 ezer cég több mint 830 ezer ügyéről tájékozódhatnak a portál használói. Egyetlen kattintással összesen tizenegy állami intézmény nyilvános elmarasztalásairól szerezhet tudomást az érdeklődő, feltüntetve a vállalkozás nevét, címét, adószámát és a vele kapcsolatos elmarasztaló eljárások részleteit is – tájékoztat Iklódi András, a hírportál főszerkesztője.

Szabolcsban van a legtöbb felszámolás
A felszámolásokról készített összesítésről kiderül, hogy ez év első felében 8.991 cég ellen indult ilyen eljárás, és ez a szám 1.446-tal, azaz 20 százalékkal több, mint a múlt év első felében volt. A tendencia ezt követően sem módosult, júliusban 1.712 felszámolást rendeltek el, többet, mint eddig bármikor egyetlen hónap alatt.

A statisztikai adatokat alaposabban vizsgálva kiderül, hogy egyes körzetekben, különösen a gazdaságilag elmaradottabb megyékben az átlagosnál is jóval több cég ellen indult felszámolás. Kiugró adat áll Szabolcs-Szatmár-Bereg neve mellett: két esztendő alatt a megye létező cégeinek 12,49 százalékát érte utol a felszámolás. Nógrádban ez az arány eléri a 8,30 százalékot, míg Heves megyében, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, valamint Zala megyében egyaránt meghaladta a 6 százalékot. Szám szerint Pest megyében esett a legtöbb cég a felszámolás áldozatául, itt 2.682 vállalkozás jutott erre a sorsra, ám az igazsághoz tartozik, hogy e megyében van a legtöbb cég is, összesen csaknem 85.000 vállalkozás szerepel a cégjegyzékben (ezekhez viszonyítva viszont az elmúlt két évben felszámoltak aránya a megyék között a legkisebb, 3,17 százalék).

Az országos felszámolási átlag 4,85 százalékával szemben a nagyvárosokban a létező cégek 5,47 százaléka került felszámolásra. A földrajzi elhelyezkedés közötti különbségek és a gazdasági fejlettség itt is szembetűnők. Budapestet és hat nagyvárost összevetve a fővárosban a legkedvezőbb a helyzet. Budapesten két esztendő alatt 9.381 cég ellen indult felszámolás, ám a városban összesen 237.655 cég van bejegyezve, így a felszámoltak aránya csak 3,95 százalékra rúg.

Nyíregyházán viszont ez az arány 8,76 százalék; annak ellenére, hogy a feketelista.hu által kiemelten vizsgált városok közül itt működik a legkevesebb vállalkozás (8.576). A másik északi nagyvárosunkban, Miskolcon a cégek számához viszonyítva 5,39 százalékos, míg Debrecenben 5,20 százalékos a felszámolás alá vontak aránya. Szegeden a létező 10.264 céghez képest 517-et számoltak fel (5,04 százalék), Győrben és Pécsett viszont ez az arány nem éri el az 5 százalékot (4,41, illetve 4,70 százalék.).

Két évig tart az eljárás
Az Egyesített Feketelistán – tíz más eljárás mellett – fellelhetők mindazok a cégek, amelyek ellen 1998. január 1. óta felszámolást rendeltek el. Jobb ezekről már üzletkötés előtt tudomást szerezni, mert utólag a jogos követelés behajtására aligha lesz remény. Jelenleg már 113 felszámolással foglalkozó szervezet működik az országban, s jelentős létszámbővítést kellett végrehajtaniuk, hogy lépést tudjanak tartani a feladatokkal. Csakhogy egy-egy felszámolás így is átlagosan több mint két esztendőt vesz igénybe, sőt vannak ennél jobban elhúzódó ügyek is. A felszámolásra „ítélt” cégek legtöbbjénél kevés értéket talál a biztos, a hitelezők pedig legfeljebb csekélyke megtérülésre számíthatnak. A Felszámolók Országos Egyesületének tapasztalatai szerint jó, ha a kintlévőségek 3-5 százalékához hozzájutnak. Célravezetőbb tehát megfelelő információkkal, körültekintő döntéssel megelőzni vagy elkerülni az ilyen üzleti kapcsolatokat.
Felhasznált forrás: feketelista.hu, Agromonitor, Pólya Á.

Nincsenek megjegyzések: