Oldalak

2010. szeptember 20., hétfő

MFB hitelcsomag...

Tízmilliárdos MFB-s hitelcsomag jöhet a károsult gazdáknak

Összesen 8-10 milliárd forintos forgóeszközhitel-csomag kidolgozásáról tárgyal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-vel – tudta meg az agromonitor.hu. A forrásokat a természeti csapásokkal sújtott mezőgazdasági termelők vehetnék igénybe intézményi kezességvállalás mellett. Az MFB a korábban meghirdetett agrárkonstrukciók kihasználatlan keretét fordítaná az új hitelcélokra. A VM tájékoztatása szerint a részletes kondíciókat legkorábban a harmadik negyedév végén hirdetik meg.

Új forgóeszközhitel-konstrukcióval könnyítené a természeti csapások miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került mezőgazdasági termelők pénzügyi helyzetét a VM – közölték az agromonitor.hu-val a tárca illetékesei. A minisztérium a tervezett konstrukcióba MFB-forrásokat vonna be, ennek érdekében hetek óta tárgyalásokat folytat az állami tulajdonú bankkal. Értesüléseink szerint 8-10 milliárd forintos hitelcsomagról lehet szó, amelyet azonban nem új forrásokból, hanem a korábban meghirdetett agrárgazdasági hitelprogramok felhasználatlan kereteiből állítana össze az MFB. (Ennek elsődleges oka, hogy a pénzintézet más kormányzati elképzelések megvalósításához is szabad forrásokat keres).
A VM tájékoztatása szerint a hitel célja, hogy kielégítse a károsult vállalkozások forgóeszköz-finanszírozási igényét intézményi kezességvállalás mellett. Információink szerint a futamidő éven túli lehet. A hitelcsomag részletes kondícióit a szükséges döntések meghozatala után, leghamarabb a harmadik negyedév végén hirdethetik meg. Úgy tudjuk azonban, hogy egyelőre nincs egyetértés a részletekről a VM és az MFB között. Kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeket nem lehet teremteni, mivel az uniós szabályozás tiltja, hogy a piaci szereplők ily módon burkolt állami támogatásban részesüljenek – hívják fel a figyelmet ágazati szakértők.
Mint ismert, a korábbi felmérések szerint a természeti csapások legalább 200 milliárd forintos kárt okoztak az idén, és ennek háromnegyede a mezőgazdaságot sújtotta. A vegetációs időszak nagy részében több mint 400 ezer hektár állt víz alatt. Ugyanakkor a nemzeti agrár-kárenyhítési alapban csak 4 milliárd forint van, ezért a tényleges károk ismeretében október elején a kormány elé kerül egy előterjesztés az alap további feltöltéséről – jelentette be a közelmúltban Czerván György, a VM államtitkára.
A tárca emellett az agromonitor.hu-t úgy tájékoztatta, hogy a VM az elmúlt hetekben „több körben” is áttekintette a kereskedelmi bankokkal az agrárszektor hitelezési helyzetét. A tárgyalásokon az derült ki, hogy a bankok jelenleg egyedileg is képesek a felmerülő átütemezési igényeket kezelni. A minisztérium ezen kívül szeptemberben folytatta a közraktári finanszírozásra vonatkozó egyeztetéseket és az állami agrár-kezességvállalás intézményének fejlesztésére irányuló szakértői megbeszéléseket (f:agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: