Oldalak

2010. szeptember 22., szerda

VM terrmésbecslés...

2010-09-22
A Vidékfejlesztési Minisztérium termésbecslései

Kukoricából csaknem 7 tonnás hektáronkénti átlagtermés, napraforgóból pedig 2,2 tonnás átlaghozam várható – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az agrár kárenyhítési alapba történő befizetésnek szeptember utolsó napjáig be kell érkeznie, a későbbi fizetés méltányossággal sem ismerhető el.

A teljes kukorica termés 7,4 millió tonnára tehető. A nedvességtartalma 30-35 százalék, így sokba kerül a szárítása, ami rontja a termelés gazdaságosságát - mondta az államtitkár.

Az 1,1 millió tonnára tehető napraforgó terméssel pedig az a gond, hogy gyomos, és gombafertőzött. Az olajtartalom átlagosan 41 százalék, amely megfelelőnek mondható.

A vöröshagyma termés nagyon rossz lesz, miután Makó környékén a termést megsemmisítette a jégverés. A várt termés 28 ezer tonna, 1,5 ezer hektárnyi területről.

A szőlőnél kármentést folytatnak a gazdák, miután kénytelenek alacsony cukorfokkal leszüretelni a termést, különben a rossz időjárás miatt megsemmisülne. A VM azt kérte Brüsszeltől, hogy kivételesen 1,5 százalék helyett 2 százalékot lehessen javítani a cukorfokon. Megjelentek a külföldi vásárlók is, akik készpénzben fizetnek a szőlőért, de a bizonylatok többnyire nem szabályszerűek. A rosszabb minőség ellenére emelkedik a szőlő ára. A várt termés 410 ezer tonna. Miután a pincékben 2,8 millió hektoliter tavalyi bor van még, az idei gyengébb termés miatt nem lesz hiány borból a hazai piacon.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy a kilogrammonkénti 40 forintos ár fedezi a gabona önköltségét. Az árak 60 forintig emelkedtek idén, de a kereslet itt visszaesett. A csúcs termés 9 millió tonna volt, az idén viszont csak 7 millió tonna termett - tette hozzá az elnök, aki kifejtette, hogy minden tonnának a fele a világpiacon cserél gazdát, ezért fontos a magyar termelőnek a jó minőség.
MTI

Nincsenek megjegyzések: