Oldalak

2010. augusztus 23., hétfő

Ágazati hírek...

Gabona:
- A MAGOSZ tájékoztatója szerint a búza átlagtermés a betakarított területre 3,7 tonna/hektár, az összes területre viszont csak 3,2 tonna/hektár (a VM adatai szerint az idén 125 ezer hektáron pusztult ki gabona az ár- és belvízek miatt); a belvíz még mindig nagy területeken (közel 50 ezer hektáron) gátolja a talajmunkákat és így várhatóan az őszi vetések területe csökken az előző évekhez képest; a búza ára jelenleg 48-51 ezer forint/tonna körül alakul.
- Az Agrárkamara szerint a búza árnövekedése nem indokol 30%-os kenyérár-emelést.
- Az Európai Bizottság arról nyilatkozott, hogy az Uniót nem érinti az orosz gabonaexport leállítása.
- Fehéroroszország és Kazahsztán (Oroszország vámuniós partnerei) várhatóan nem csatlakoznak az orosz gabonaexport-tilalom bevezetéséhez; Ukrajna viszont tervezi gabonaexportjának leállítását.

Zöldség-gyümölcs:
- Szabó József, a FriutVeB elnöke szerint az idei termés egyharmadát semmisítette meg a kedvezőtlen időjárás; feldolgozásra mintegy 1 millió tonna zöldség és gyümölcs kerül a múlt évi 1,3 millió tonnával és a 2008. évi 1,5 millió tonnával szemben.
- Szukics József, a Magyar Agrárkamara alelnöke arról nyilatkozott, hogy egyáltalán nem kockázatos a magyar zöldség és gyümölcs, a Levegő Munkacsoport eddig tisztázatlan vizsgálati eredményeivel szemben; az Alelnök kiemelte, hogy a környezetvédők hírverése igen hasonló a Négy Mancs "érdekvédő szervezet" korábbi hadjáratához, amelyet a magyar baromfi ellen - sajnos nem eredménytelenül - folytattak.

Szőlő-bor:
- Egy nemrégiben megjelent korányrendelet szerint csemegeszőlő-ültetvény 1000 négyzetméternél nem lehet kisebb, kísérleti csemegeszőlő ültetvény fajtánként nem lehet nagyobb 5 hektárnál.
- Fejér megyében 20-25%-kal lehet kevesebb a szőlőtermés a tavalyinál.
- Egy felmérés szerint csökken a palackozott és növekszik a műanyag palackos borok aránya: a palackos borok két évvel ezelőtt még 81%-ot képviseltek, tavaly viszont már csak 71%-ot.

Alma:
Országosan 300 ezer tonna almatermés várható a múlt évi 500 ezer tonnával szemben. Szabolcsban 228 ezer tonna almát várnak, amely 25%-kal kevesebb a múlt évinél; megkezdődött az idei iparialma-felvásárlás 18-19 forint/kg áron, a múlt évi 11 forint/kg-mal szemben.

GMO:
Az USA-ban egy bírósági döntés alapján betiltották a génkezelt cukorrépa termesztését, amely komoly gondokat okozhat az édesiparban, mivel eddig az összes cukorrépának 50%-át GMO fajták tették ki.
f:agrarhírek.hu)
2010. augusztus 23.

Nincsenek megjegyzések: