Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

AKG - kérdőjelek...

Mi lesz az agrárpályázatokkal?
szabadfold.hu | 2010.08.26

Egyelőre úgy tűnik, eleshet a támogatástól az a 15 ezer gazdálkodó, akik az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban jutottak volna évi 100 ezer forinthoz hektáronként.
Kérdéses, hogy a pályázat-elbírálás felfüggesztésének hátterében mi állhat: az MTI által megkérdezett szakértők több lehetséges verziót is elképzelhetőnek tartanak.
A legvalószínűbb, hogy a pályázatok felfüggesztésével az agrárkormányzat új pénzalaphoz kíván forrást gyűjteni, majd a jövőben a gazdálkodók ösztönzésének egy más rendszerét kialakítani. Ezek egyelőre találgatások, de tény hogy a Magyar Agrárkamaránál az országban jelenleg mérik fel, hogy hol, mennyi gazdálkodót érint a döntés.
A jelen helyzetben leginkább az állami haszonbérletben művelt földeken, illetve a pályázat beadását az utolsó pillanatra hagyó gazdálkodókat érinti a döntés. Ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) bérelt földek bérleti szerződései sok esetben már lejártak, illetve 2014. december 31. előtt le fognak járni, így ha ezek a bérlők nem tudják meghosszabbítani a szerződést, akkor nem válnak jogosulttá a támogatásra. Jelenleg 50 ezer hektár földet érint a kérdés, ami a hektáronként 100 ezer fontos támogatással számolva éves szinten mintegy 25 milliárd forintot jelentene. Ha ezt nem tudják igénybe venni, azzal Magyarország eleshet a támogatás egészétől.
Az évi 5 milliárd forintnyi európai uniós támogatás 5 éven keresztül válna lehívhatóvá, melyből mintegy 15 ezer gazdálkodó részesülhetett volna, így azonban egyelőre még bizonytalan a végkifejlet.

Nincsenek megjegyzések: