Oldalak

2010. augusztus 27., péntek

Jogszerű kisajátítás...

Az építési engedély megléte szükséges, de nem elégséges feltétele annak vizsgálatára, hogy a közérdekű cél kizárólag az adott ingatlanok kisajátításával valósulhat meg – mutatott rá az LB az alábbi perben.
A felperes telkein jogerősen engedélyezték a várost elkerülő főút nyomvonalát. Az ingatlanok egy részét kisajátították. Keresetében arra hivatkozott, hogy az elkerülő út nyomvonala más ingatlanon keresztül kisebb érdeksérelemmel megvalósítható lett volna.
A megyei bíróság a keresetet elutasította. Indoklása szerint az út nyomvonalát az építési engedélyezési eljárásban korábban jogerősen kijelölték, e döntés a kisajátítási eljárásban már nem vizsgálható, a nyomvonal megváltoztatását a felperes a kisajátítási perben nem kérheti.
A felperes az LB-hez fordult, amely rámutatott: a felperes maga sem kérdőjelezte meg, hogy a kisajátítás közérdeket szolgált. Állította viszont: a közérdekű cél megvalósításához nem elegendő az, hogy az építési hatóság jogerősen engedélyt adott korábban az út nyomvonalára. Szükséges ezenfelül annak a törvényi feltételnek a megvizsgálása is, hogy kizárólag az ő ingatlanain kerülhetett sor az út megépítésére.
Az LB szerint is az építési engedély szükséges, de nem elégséges feltétele a fent körülírt tényező vizsgálatának. Egy mű létrehozásához több különböző megvalósítást tartalmazó építési engedély is kiadható. E lehetőség fennállta azonban nem terheli egyúttal az alperest olyan kötelezettséggel, hogy a más szerv által kiadott építési engedélyben foglaltakon kívül egyéb megvalósítási lehetőségekről hivatalból akkor is vizsgálódjon, ha az építési hatóság korábban több útvonal figyelembevételével döntött a nyomvonalról, és az érdekelt felperes az eljárás során nem állította, még kevésbé bizonyította, hogy másik ingatlanokat érintő út megépítése és kisajátítása a tulajdon kisebb sérelmével járna. Ilyen adatokra, tényekre ugyanis a felperes nem hivatkozott, más megvalósítható, alternatív útvonaltervezetet nem jelölt meg. Így elvi szintű kérelmével az alperes és a bíróság okkal nem foglalkozhatott, és indokoltan mellőzte a perben a szakértői bizonyítás elrendelését – mondta ki az LB, és a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.f:vg.hu, KK

Nincsenek megjegyzések: