Vörösborok A-tól Z-ig
Aglianico
Görög eredetű olasz szőlőfajta, Dél-Itáliában terjedt el.
Aosta
Olaszország legkisebb borvidéke, ahol a nebbiolo és a dolcetto fajta dominál.
Ardéche
Dél-franciaországi vidék, ahol erős vins de pays-t préselnek.
Auxerrois
A Cahors-ban használatos neve a malbec szőlőnek, nem tévesztendő össze az auxerrois blanc-nal.
Bandol
Sűrű és nehéz provence-i bor, amelyben a mourvèdre szőlő dominál.
Barbera
Erősen savas és testes. A barrique-ban való érlelés csiszolja rusztikus jellegét.
Bardolino
Könnyű, gyümölcsös vörösbor a Garda-tó vidékéről. Rozé változata a bardolino chiaretto.
Barolo
Ballet
Egyedi termőhely a Provence-ban, Nizza fölött.
Bierzo
Kis termőhely Északnyugat-Spanyolországban. Harmonikus és gyümölcsös borok teremnek ott.
Binissalem
Bortermelő vidék Mallorcán. A monato negro fajtából készítenek vörösborokat.
Blaufränkisch lásd Kékfrankos
Bolgheri
Ellenőrzött eredetmegjelölése két szupertoscanai fajtának, a sassicaiának és az ornellaiának, egyébként ez a bortermelő táj viszonylag szerény rozéborok hazája.
Bourgueil
Érdekes vörösbor a Loire északi partjáról, cabernet franc-ból préselik.
Cabernet sauvignon
Bordeaux-ból származó világfajta.
Cannonau
A grenache fajta szárd neve. Hangsúlyozottan gyümölcsös borokat készítenek belőle.
Carignan
Dél-Franciaországban igen elterjedt fajta, amely igen nagy terméshozamra képes. Visszafogott termés esetén szép borokat ad.
Carmenère
Feledésbe merül bordeaux-i fajta, amelyből sötét és testes borok készülnek. Dél-Amerikában reneszánszát éli most ez a fajta.
Carneros
Hűvös és ködös terület Kaliforniában. Elegáns merlot és pinot noir terem ott.
Ciró
A nehéz, testes ciró klasszikus dél-itáliai bor, a giglioppo fajtából préselik.
Clariet vagy Lcaret
Sötét rozé a bordeaux-i régióból, azokra a vörösborokra emlékeztet, amelyeket a középkorban Bordeaux-ból hajón Angliába szállítottak.
Clos de Vougeot
Híres, fallal körülvett szőlőbirtok. Drága és ritka borok.
Cornas
Körzet a Rhône-völgy északi részében. A legszebb borokat itt kizárólag syrah-ból préselik.
Dolcetto d'Alba/Dolcetto d'Asti
Könnyü, kis savtartalmú piemonti vörösborfajta, amely kellően kiérlelve hangsúlyozottan gyümölcsös és mégis testes bort adhat.
Domina
A portugieser és a spätburgunder keresztezésével létrehozott német fajta, amelyet főleg Frankföldön termesztették.
Dornfelder
A legsikeresebb német nemesített fajta; mélysötét, telt bór, mely pompásan illik húshoz és vadhoz.
Egri bikavér
Márkás magyar vörösbor, jobbára kadarka és kékfrankos szőlőfajtákból préselik. A hetvenes években igen felkapott ital volt. Stierblut néven exportálják.
Falernumi (vinum Falernum)
A római kor leghíresebb bora, Campania északi részében termett. Ma a Falerno del Massicót különböző fajta vörös borszőlőből vagy kizárólag a primitivo fajtából préselik.
Freisa
Világos piemonti vörös borszőlő magas sav- és tannintartalommal. A freisát fajtatisztán préselik. Gyakran gyöngyözik, mert a bor palackban utóérésen megy át. Száraz változata a "secco", a lágy változata az "amabile".
Gaglippo
Calabriai vörös borszőlőfajta, amely igen jól viseli a száraz klímát és sokszor nehéz, kissé túlságosan telt borokat ad.
Gamay
Egyszerű bor, fiatalon fogyasztják.
Gamé lásd Kékfrankos
Garnacha tinta lásd Connonau
Gigondas
Szép vörös- és rozéborokat adó termőhely a Rhône-völgy déli részében.
Graciano vagy Graciana
La Riojában termesztett igen sötét szőlőfajta, amely csekély hozama miatt nem volt különösebben kedvelt. Manapság a Navarra régióban szorgalmazzák ennek a fajtának a termesztését.
Grenache lásd Connonau
Grignolino
Piemonti szőlőfajta, amelyből illatos, pikáns savas borok készűlnek.
Hermitage
Kiemelkedő termőhely (eredetmegjelölés) a Rhône-völgy északi részében. Garancia testes, hosszú életű borokra. A borokat kizárólag syrah-ból préselik.
Kadarka
Magyarország leghíresebb szőlőfajtája. Mivel igen bő termésű lehet, egyre inkább kiszorítják olyan fajták, mint a kékfrankos és az oportó.
Kékfrankos (Blaufränkisch)
Erősen savas és kellemesen gyümölcsös jellegű, jó minőségű bor.
Lagrein
Dél-Tirolban elterjedt fajta, amely bársonyos, karakteres vörösborokat ad.
Lambrusco
Gyöngyöző, édes vörösbor az Emilia Romagnából.
Lemberger lásd Kékfrankos
Malbec vagy Cot
Valamikor népszerű fajta volt Bordeaux-ban, ma fajtisztán jó minőségű borokat préselnek belőle Argentínában.
Marzemino
Főleg Trentóban termesztett fajta, amely sokszor gyöngyöző borokat ad.
Maury
A Vins doux naturels egyik leghíresebb, Roussillonban termelt fajtája, amelyet grenache-ból préselnek, majd különböző tárolóedényekben és különböző körülmények között érlelnek , ami által diós jelleget ölt, ezt a "rancio" névvel jelölik.
Mavrodaphne
Görögországban, a Peloponnészoszon termő szőlőfajta, amely a paraszti mavrodaphénak az alapja.
Merlot
Finom, kerek stuktúrájú, kissebb sav-és tannintartalmú, mint a cabernet sauvignon.
Mourvèdre
Apró szemű, vastag héjú vörös borszőlő, amely Spanyolországból származik és ott monastrell néven ismert. Igen elterjedt fajta Dél-Franciaországban, ahol sűrű, hangsúlyozottan gyümölcsös borok készülnek belőle. A szőlőfajtát Kaliforniában mataro néven termesztik.
Müllerrebe vagy schwarzriesling
Dél-németországi szőlőfajta, amely jó minőség esetén szép, bársonyos borokat ad. Nemzetközi viszonylatban pinot meunier néven ismert, és Champagneban kitűnő alapborokat ad a pezsgőgyártáshoz.
Navarra
Fellendülőben lévő borvidék Spanyolország északnyugati részében.
Nebbiolo
A barolo szőlőfajtája, egyszerű, hangsúlyozottan gyümölcsös minőségek találhatók Valtenninában.
Nero d'Avola
Valószínűleg Szicilia legjobb vörös borszőlőfajtája, amely calabrese néven is ismert és igen alkalmas tölgyfa hordóban való érlelésre.
Penedès (sp. Panadés)
Katalónia legnagyobb borvidéke, a cavas hazája. Miguel Torres, a régió úttörője meghonosítja a cabernet sauvignon és a pinot noir szőlőfajtát, s ezekből olyan borokat préselnek, amelyek nemzetközi elismerésre találnak.
Péssac-Léognan
Vörös és fehérborok 1987-ben létrehozott termőhelye Graves környékén, Bordeaux-tól délre, annak közvetlen szomszédságában.
Petit Verdot
Klasszikus bordeaux-i vörösborfajta, amelyből nagyon sötét, gazdag tannintartalmú bor készül, de nem fajtatisztán préselve.
Pinot noir
Elegáns, testes, szép borokat ad, s ezek jó minőség esetén hasznunkra válik a fahordóban való érlelés.
Pinotage
A pinot noir és a cinsault keresztezésének eredménye.
Primitivo
A dél-itáliai vörösborok királya, és alighanem a kaliforniai zinfandel őse.
Recioto
Aszusodott szőlőből préselt bor. Venetóban készítik.
Refosco
Északkelet-Olaszországban (Friuli) termő fajta; testes borok készülnek belőle, amelyek zamata érett szilvára emlékeztet.
Regent
Keresztezéssel kinemesített gombarezisztens fajta; nagy reményekkel kecsegtet a növényvédő szer nélküli szőlőművelés terén. Testes borok készülhetnek belőle, amelyek fahordóban jól érlelhetők.
Sagrantino
Eleven vörös borszőlőfajta Umbriából, sokszor felhasználják aszu szőlőből készült borokhoz, de szárazon érlelve is telt és nagy potenciállal bír. Ezek a borok Sagarantino di Montefalco megjelöléssel kerülnek piacra.
Sangiovese
Klasszikus toscanai szőlőfajta.
Sangria
Csábító keveréke vörösbornak, mustnak, borpárlatnak és friss gyümölcsnek Spanyolországból. Lehűtve igen kellemes és üdítő hatású.
Sassicaila
Valamennyi szupertoscanainak ezt az ősét először préselték cabernet sauvignonból a bordeaux-i nagy mintákat követve.
Schiava
Dél-Tirolból származó, egyszerű kvaterkázóbor, amelyet gyakran némi maradék cukorral érlelnek.
Spätburgunder, blau lásd Pinot noir
Stierblut lásd Egri bikavér
Syrah, Shiraz
Zamatos, sötét színű és testes borok.
Taurasi
Ismert dél-itáliai bor, az aglianico szőlőfajtából préselik.
Tempranillo
Testes, hosszú életű vörösbor.
Teroldego Rotaliano
Trentóban honos fajta, amelyből igen szép, gyümölcsös, fiatalon fogyasztandó vörösborok készülnek.
Trollinger
Egyszerű, igénytelen bor.
Vernatsch lásd Trollinger
Zinfandel
Sajátos kaliforniai fajta.
Zweigelt
Osztrák fajta, amelyből kellemesen gyümölcsös és bársonyos vörösborokat préselnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése