Oldalak

2010. augusztus 24., kedd

Borfogyasztás...

Bor neve Jellege
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet
Milyen ételhez ajánlott
Aszú
3 puttonyos
fehér, édes 10-12 °C desszertek
Aszú
4 puttonyos
fehér, édes 10-12 °C desszertek
Aszú
5 puttonyos
fehér, édes 10-12 °C desszertek
Aszú
6 puttonyos
fehér, édes 11-13 °C libamáj, kékpenészes sajt, desszertek
Bikavér száraz, vörös 16-19 °C fűszeres ételek, vadak, grillhúsok, érett sajtok
Cabernet Franc száraz, vörös 14-16 °C sertés, borjú, marha
Cabernet Franc Kékfrankos száraz, vörös 16-17 °C halak, pörköltek
Cabernet Sauvignon száraz, vörös 16-19 °C fűszeresebb ételek, vadak, grillhúsok érett sajtok
Chardonnay száraz, fehér 8-10 °C halételek, szárnyasok, könnyű sültek
Chardonnay Muskotály Cuvée száraz, fehér 8-10 °C fehér húsok, halételek
Cserszegi Fűszeres száraz, fehér 10-12 °C "beszélgető bor"
Cuvée száraz, vörös 16-18 °C vörös húsok, fűszeres szószok, sajtok
Furmint félédes, fehér 12 °C sültek, pörköltek, vadételek
Hárslevelű félédes, fehér 10-12 °C savanykás ételek
Irsai Olivér száraz, fehér 10-12 °C szárnyas ételek, saláták
Juhfark száraz, fehér 10-12 °C magyaros ételek
Kadarka száraz, vörös 14-15 °C halászlé, szárnyas vadételek, húsos tészták, pizzák
Kadarka Siller száraz, siller 9-11 °C füstölt lazac, házi sonka, paprikás ételek
Kékfrankos száraz, vörös 14-16 °C bárány, marha, vad
Kékfrankos Rosé száraz, rosé 10-12 °C könnyű ételek
Kékoportó száraz, vörös 16 °C rostonsült húsok
Királyleányka száraz, fehér 10-12 °C aperitiv, káposztás ételek
Merlot száraz, vörös 16-19 °C fűszeresebb ételek, vadak, grillhúsok érett sajtok
Móri Ezerjó félszáraz, fehér 10-12 °C sült, fehérhúsok
Muskotály félédes, fehér 13-14 °C süteményekhez
Olaszrizling száraz, fehér 10-12 °C halak, csirke, fokhagymás ételek
Portugieser Kékoportó száraz, vörös 13-15 °C halászlé
Rosé Cuvée száraz, rosé 10-12 °C előételek, könnyűételek
Sárga muskotály édes, fehér 12 °C desszertek, gyümölcsök
Szamorodni Édes édes, fehér 10-12 °C gyümölcsök, desszertek
Szamorodni Száraz száraz, fehér 10-12 °C sajtok, sajtos tészták
Szemeltrizling félszáraz, fehér 10-12 °C halételek, sültek
Szürkebarát félszáraz, fehér 10-12 °C fehérhúsok
Szürkebarát száraz, fehér 10-12 °C aperitív
Tramini édes, fehér 12 °C fehérhúsok, gombaételek
Tramini félédes, fehér 9-11 °C kagylók, halak, desszertek, Kékpenészes sajtok
Zenit félédes, fehér 13-14 °C desszertek
Zweigelt félédes, vörös 16-18 °C magyaros ételek

Nincsenek megjegyzések: