Oldalak

2010. augusztus 27., péntek

Juhok vemhessége...

A korai vemhesség megállapításának legegyszerűbb és leginkább alkalmazott módja a visszaivarzások megfigyelése, a termékenyített anyák kereső kossal történő kerestetése. Egyébként a vemhesség megállapítássa nagy jelentőségű lenne különösen a korai időben. Történtek erre próbálkozások klinikai úton (hasfalon ill. rektálisan tapintva). Kémiai és hormon analítikai módszerekkel, hüvelybiopsziás eljárással. Az eddigi eredmények főleg gyakorlati célra nem megfelelőek. Kísérletek folytak ultrahangos eljárással is, az eredmények azonban nem érik el a sertésen megszokott biztossági szintet.

Ovulációs ráta
Az ovulációs ráta kifejezést gyakorta és hibásan emlegeti a juhtenyésztési gyakorlat. A kifejezés nem takar mást, mint az ivarzás során a petefészekből levált petesejt, ill. petesejtek számát. A juhot általában az egyet ellő fajok közé sorolják, vizsgálataink és az irodalmi közlések mégis arról győztek meg, hogy egy-egy ivarzásban a merinó fajtában is sokszor kettő vagy három ovuláció is előfordul. Az ovulációk számát befolyásolja a fajta, az egyed, a tartási és takarmányozási viszonyok.

Az ovulációk száma emelkedik ivarzás indukciós és szinkronizációs hormonkezelések után, és ennél nagyobb mértékben a szezonban végzett szuperovulációs kezelések következményként.

Az ovulációs ráta az egy ciklusban átlagosan levált petesejtek számát jelöli egy állományra vagy egy állományhányadra vonatkoztatva.

Vemhesülési / fogamzási arány
A vemhesülési arányszám azt mutatja meg, hogy egy adott juhállomány hány %-a lett vemhes az űzetési szezon végére. Értékét az alábbi képlet szerint számítjuk ki:

V% = megellett anyajuhok száma x 100

termékenyítésre szánt anyák száma

V% = vemhesülési, vagy fogamzási arány

Ezt a mutatót a magyarországi gyakorlatban ellési %-nak hívjuk, az Európai Állattenyésztők Szövetsége egységes rendszerében ezt fogamzási aránynak nevezik.

Ivarzási arány
Az a szám, amely megmutatja, hogy az összes anyajuh hány százalékát termékenyítették. Kiszámítása az alábbiak szerint történik:

I% = termékenyített anyák száma x 100

termékenyítésre szánt anyák száma

I% = ivarzási arány

Ikerellési arány
Az ikerellési arány jelzőszám, amely megmutatja, hogy az összes ellett anya hány százaléka ellett ikerbárányokat. Az alábbi képlet szerint számítható ki:

Ik% = ikerellő anyák száma #9; x 100

összes ellő anya száma

Ik% = ikerellési arány

Szaporulati arány
E jelzőszám a hazai gyakorlatban azt jelenti, hogy mekkora egy juhállományban a 100 ellett anyára vetített szaporulat.

Az Európai Állattenyésztők Szövetsége egységes nemzetközi megfogalmazásában az fogalom a megszületett bárányok száma és a megellett anyajuhok száma közötti arányt jelenti. Mindkét esetben a kiszámítás módja:

Sz %= megszületett bárányok száma x 100

ellett anyák száma

Sz %= szaporulati arány

Átlaganyára jutó szaporulat
Ez a hazai gyakorlatban a szaporulati %. E jelzőszám azt mutatja meg, hogy mekkora az adott juhállomány átlagos szaporulata. Kiszámítási módja a következő:

Ász% = megszületett bárányok száma x 100

termékenyítésre szánt anyák száma

Ász % = átlaganyára jutó szaporulat
(f:Vemhességi vizsgálat, ovulációs ráta, dr. Látits György, GATE
Vemhesülési-, ikerellési- és szaporulati arány, átlaganyára jutó szaporulat
dr. Kukovics Sándor, ÁTK)

Nincsenek megjegyzések: