Oldalak

2010. augusztus 30., hétfő

Híres védjegy...

47 HÍRes termék használhatja ezentúl a védjegyet

2010.08.28. 18:30

Ismét különleges történeti íz-utazás és színes műsorok várnak augusztus utolsó hétvégéjén, a városligeti Vajdahunyadvárban a HÍR-es Íznapok látogatóira. A harmadik alkalommal megvalósuló látványos esemény fő célja a Hagyományok-Ízek-Régiók élelmiszer-gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása.
Az Agrármarketing Centrum (AMC) által rendezett HÍR-es Íznapokon az olyan különleges, kifejezetten regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet, mint a különféle ízesítéssel készített kenyérlángos, kürcsi őskalács, rétes, mézeskalács, kecskesajt, gomolya, csigatészta, lebbencs- és száraztészták, különféle mézfajták, valamint friss gyümölcsök és zöldségek, ízes magyar pálinkák. Az ismert hungarikumok sora mellett az érdeklődők akár rackajuh húst is vásárolhatnak. A rendezvényt a városligeti Vajdahunyadvár reneszánsz udvarán, a Jáki kápolna és kolostori kerengő melletti területen kereshetik fel az érdeklődő ínyencek.
A HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR) programot a Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban indította el az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéséhez csatlakozva. A HÍR program célkitűzése az volt, hogy létrehozzuk Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét és előmozdítsuk gazdasági hasznosításukat. A program eredményeként 300, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszer szakmai-történeti leírása készült el, régiónként és azon belül ágazati bontásban. A HÍR gyűjteményt könyv és CD formájában is megjelentettük.
A HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR) védjegy díjkiosztó gálára augusztus 28-án szombat délben került sor, melyen az idén első alkalommal összesen 47 termék kap jogosultságot a HÍR védjegy használatára.
A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét lehet pályázni a védjegy használatra. Az új pályázatok beadási határideje: 2010. szeptember 30. A HÍR védjegypályázatról a díjkiosztó gálát követően délután az Európai Minőségügyi Szervezet Hagyományos Élelmiszer munkacsoportja szakmai konferenciát tart.
Ezen a színes és vidám hétvégén a Városligetben a gyűjtemény jó néhány terméke megkóstolható, sőt egyes specialitások készítése a helyszínen meg is tekinthető. A minőség jegyében a HÍR védjegyet elnyert termékek mellett helyet biztosítanak a szervezők a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet viselő termékeknek is. A múzeum oldalában felállított színpadon az esemény jellegéhez igazodó produkciókkal: népzenével és -tánccal, különféle HÍR-es vetélkedőkkel várják az érdeklődőket, valamint könnyűzenei koncert is gondoskodik a látogatók szórakoztatásáról. Igazi családi kikapcsolódáshoz illően a szervezők gyermekprogramokat is szerveznek. A Múzeum főbejáratával szemben felállított pavilonban hagyományos magyar ételeket vásárolhat a közönség. A rendezvény szombaton és vasárnap 10 órától várja látogatóit.
Uniós és nemzeti oltalom alatt álló termékeink
Európai uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzők:
  • Szegedi téliszalámi vagy Szegedi szalámi
  • Budapesti téliszalámi
  • Hajdúsági torma
  • Makói vöröshagyma vagy Makói hagyma
  • Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
  • Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
Átmeneti nemzeti oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzők (az uniós elismerés az Európai Bizottság előtt folyamatban van):
  • Alföldi kamillavirágzat
  • Gönci kajszibarack
  • Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
  • Szegedi fűszerpaprika-őrlemény vagy Szegedi paprika
  • Szőregi rózsatő
  • Magyar szürkemarha hús
Uniós oltalom alatt álló szeszes ital földrajzi árujelzők:
  • Békési szilvapálinka
  • Gönc(z)i barackpálinka
  • Kecskeméti barackpálinka
  • Szabolcsi almapálinka
  • Szatmári szilvapálinka
  • valamint önmagában a „pálinka” és a „törkölypálinka” megnevezés
Nemzeti oltalom alatt álló szeszes ital földrajzi árujelzők:
  • Újfehértói meggypálinka
  • Göcseji körtepálinka
  • Pannonhalmi törkölypálinka
Nemzeti szinten jóváhagyott (2010), az uniós elismerésre váró hagyományos különleges termék: Tepertős pogácsa
Nemzeti oltalom alatt álló Garantáltan Hagyományos és Különleges Termék (2004): Hagyományos szódavíz vagy szikví

Nincsenek megjegyzések: