Oldalak

2010. augusztus 23., hétfő

Csemege- és alanyszőlő telepítés...

Kormányrendelet a csemege- és alanyszőlő telepítéséről
2010. augusztus 21., Szerző: MTI

Az árutermő csemegeszőlő ültetvény 1000 négyzetméternél kisebb, míg a kísérleti csemegeszőlő ültetvény - fajtánként - 5 hektárnál nagyobb nem lehet - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányrendelet.

A csemegeszőlőre és az alanyszőlőre (szőlőalany szaporító alapanyag előállítására szolgáló törzsültetvény) a telepítési engedélyt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) központja adja ki. A telepítéshez árutermő csemegeszőlőnél államilag ellenőrzött, vagy az Európai Unió más tagállamaiban minősített ültetési anyag, alanyszőlő ültetvény létesítéséhez pedig prebázis vagy bázis kategóriában minősített ültetési anyag használható fel.

Telepítési engedély csak a szőlő termőhelyi kataszterben nyilvántartott földrészletre adható. Az MgSzH központja által kiadott telepítési engedély három évig használható fel, addig hatályos.

A rendelet szól arról is, hogy ha az MgSzH valamely szerve - ellenőrzései során - engedély nélküli csemegeszőlő vagy alanyszőlő telepítést észlel, akkor azt köteles 8 munkanapon belül jelenteni az engedélyező hatóság számára. Ilyenkor az MgSzH központja elrendeli az ültetvény kivágását, a kivágás költségeit pedig az engedély nélküli telepítő viseli

Nincsenek megjegyzések: