Oldalak

2010. augusztus 31., kedd

Robottechnika...

Robottechnika a szakképzésben
Miski Gábor, 2010. 08. 17.

Az informatikai fejlesztések egyik legdinamikusabb iránya: a robotika. A szórakoztató és kommunikációs elektronikától a korszerű háztartási gépekig ma már számos területen alkalmazzák a processzor vezérelte technológiát. Talán nem véletlen, hogy a robotika idehaza is előtérbe került.

A hazai szakemberképzés hátterét biztosító térségi integrált szakképző központok, a TISZK-ek közül a Dél-Budai Szakképző Központ az elsők között építi tananyagba az ún. önjáró autonóm mobil robotok előállítását, használatát és karbantartását. Korábban csak szabadon választott szakkörök, hazai és nemzetközi versenyek, iskolai foglalkozásokon túli bemutatók témája volt a robottervezés és modellezés.

Az oktató-komplexumhoz tartozó öt társiskolában – az Öveges, a Mechatronikai, a Fáy, a Kossuth és a Budai Szakközépiskolában – a szakmai képzésbe illesztve azonban már önálló tantárgyként szerepel a mechanikai, elektronikai és informatikai alapismeretekre épülő robottechnológia. A tantárgy- és taneszközfejlesztés során a játékpiacról ismert Lego Mindstroms NXT oktatócsomagot tették alkalmassá egy egységes alapozó tárgy metodikájának kidolgozására és bevezetésére.

A Dél-Budai TISZK szakmafejlesztési tervének megvalósítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az EU 100 százalékos támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával – pályázati úton elnyert – 226 millió forint felhasználásával nyílt lehetőség.

A tervek szerint a szeptemberben kezdődő új tanév során, több konferencián, hasonló profilú TISZK-ek, szakiskolák prezentációin valamint szaktanárok továbbképzésein mutatják majd be a robottechnológia oktatásában elért eredményeket.
Forrás: PR Inform

Nincsenek megjegyzések: