Oldalak

2010. augusztus 28., szombat

Intelligens gyógyszer...

A lenyelhető doktor

Új korszak küszöbét lépte át a brit egészségbiztosító augusztus közepén azzal, hogy megindította az első vizsgálatot az intelligens gyógyszerek legújabb képviselőjével. Ezentúl tablettába épített mikrocsip tájékoztathatja a betegeket állapotuk esetleges romlásáról.

Mára jócskán túllépett a gyógyszerszedést ellenőrző technika az eredeti célján – hogy jelezze a betegnek, ha megfeledkezett egy adag bevételéről. Elavult az adagolódobozba épített érzékelő, amely akkor kezd sípolni, ha nem nyitják ki a tablettatartó fedelét a bevétel előre beállított időpontja táján. Egy kaliforniai fejlesztőcég, a Proteus minden eddiginél „okosabb”, magába a tablettába beépített mikrocsipjének alkalmazhatóságát augusztus közepén kezdte vizsgálni a brit egészségbiztosító (NHS).

Amikor a tablettát lenyeli a beteg, a csip a gyomorsav hatására aktiválódik, és elkezdi küldeni jeleit a beteg bőrére tapasztott érzékelőnek. Ha megfeledkezne a következő adagról, az érzékelő erről a mobiltelefonjára küldött SMS-üzenettel értesítené a beteget. Ha azonban csak ennyit tudna a csip, nem nyitna új korszakot az intelligens gyógyszerek technológiájában – a pszichiátria területén, ahol a beteg gyógyszerszedési együttműködése sokszor jelent komoly problémát, már évek óta alkalmaznak hasonló figyelmeztető rendszereket. Ez a miniatűr a bevételtől eltelt időn túl a szívfrekvenciát is méri, illetve érzékeli a beteg aktivitási szintjét és testhelyzetét.

Miért fontos mindez? Hiszen a gyógyszer késéssel bevéve is hat, az pedig hogy ülve vagy fekve várjuk a hatását, nem tűnik jelentőségteljesnek. Pedig néha az.

Az NHS e hónaptól vizsgálja az új módszert, négy hónapon át, 40 beteg bevonásával.Mindannyian régóta szednek gyógyszereket elégtelen szívműködésük miatt, mégpedig kétfélét: pulzusszámcsökkentőt és vízhajtót. Ezentúl olyat, amelyben már a csip is benne van. A szívösszehúzódások számának csökkentésére azért van náluk szükség, hogy a szív jobb hatásfokkal tudjon dolgozni, a vízhajtóra pedig azért, mert gyenge szívműködés esetén a víz képes felhalmozódni a szövetekben (az alsó végtagok duzzadásának például gyakori oka a szívelégtelenség miatti vizesedés). Ha a vizenyő a tüdőt is érinti, a víz összenyomja a légzőszervet, a beteg nehezen kap levegőt, különösen fekve, ezért gyakran felül az ágyban akár éjszaka is. Éjszaka gyakori ülő testhelyzetet érzékelve a csip riaszt – akár az ápoló, a hozzátartozó telefonjára is tud üzenetet küldeni.

Mint a londoni Imperial College kardiológus professzora, Nicholas Peters a sajtótájékoztatón elmondta, a szívelégtelenségben különös jelentőségű a pontos gyógyszerszedés, hogy a beteg állapota stabil maradhasson. Romló szívfunkció esetén nagyon szűk az az időtartam, ami alatt jó eredménnyel kecsegtet az otthoni beavatkozás. Amikor olyan súlyos tünetek jelentkeznek, mint a légszomjat okozó tüdővizenyő, általában már nehéz elkerülni a kórházi kezelést.


...és csippel ellátott tabletta
Ezért is lát komoly megtakarítási lehetőséget a módszerben az egészségbiztosító. A statisztikák szerint a betegek feleharmada nem az orvos utasításainak megfelelően szedi gyógyszereit, s az emiatt szükségessé váló kórházi ellátás évi 186 milliárd fontos többletköltséget jelent az NHS-nek.

Az új csip úgy figyel a betegre, akár egy orvos. Figyeli a pulzusát, észreveszi állapotromlásának apró jeleit, sőt következetes figyelmeztetéseivel mindezt tudatosítja is a betegben. Peters professzor szerint az új módszer legfőbb előnye, hogy a beteg állandó képet kap saját állapotáról, és ezzel erősödik saját egészségéért vállalt felelősségérzete. Biztonságérzetét mindenképp növeli, hogy tudja: lenyelte az „orvost”, aki segít megakadályozni, hogy elkezdjen lefelé csúszni a kórházi ágyig vezető lejtőn.

A csip szinte minden gyógyszerbe beépíthető. DrJerryGurwitz, a Massachusetts Egyetem idősekkel foglalkozó szakorvosa, a gyógyszerszedési hibák szakértője elmondta, hogy bár ez a terület az egyedül élő időseknél jelenti a legkiemelkedőbb problémát, szinte minden korosztályt érint. Kézenfekvő példa a csaknem mindig tünetmentesen zajló magasvérnyomás-betegség – az érintettek gyakran hagyják el gyógyszereiket azért, mert jól érzik magukat. Sokan ébrednek emiatt kórházban, lebénulva egy agyvérzés következtében.

Az amerikai fejlesztő már többféle területen is próbálja módszerét az Egyesült Államokban. Folynak a vizsgálatok a cukorbetegség, a szervátültetés, az elmebetegségek és a tuberkulózis gyógyszereivel. Remélik, hogy az európai hatóságok is hamar zöld utat adnak neki, és 2011-ben megadják a forgalmazási engedélyt.
(f: nol.hu, Dr. Varga)

Nincsenek megjegyzések: