A fumu és a szikvíz is HÍRes lett
A nagy érdeklődésre való tekintettel 2010. szeptember 30-ig újra lehet pályázni a HÍR-védjegy használatára.
A Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban indította el a Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) programot azzal a célkitűzéssel, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét és elősegítse gazdasági hasznosításukat. A program eredményeként létrejött, 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék leírását tartalmazó gyűjtemény kiváló alapokat teremtett és továbbra is forrásul szolgál a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismertetéséhez. Ez a gyűjtemény írta le először azt az öt pálinkát, amelyek már csatlakozásunk óta közösségi oltalmat élveznek az Európai Unió valamennyi tagállamában. A gyűjteményben szerepelnek azok a termékek is, amelyek uniós oltalmának elismerése az Európai Bizottság előtt folyamatban van. Tavaly kezdetét vette a HÍR gyűjtemény aktualizálását, illetve bővítését célzó hasznosítási program és kiírták a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére szóló pályázati felhívást. (www.amc.hu 2009. augusztus 25)
A pályázat célja a HÍR védjegy használati jogának elnyerésével a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjtemény hasznosításának és bővítési lehetőségének megteremtése.
A pályázat beadására olyan egyéni termelők, vagy csoportosulások (közösségek, civil szervezetek, szakmai érdekképviseletek stb.) jogosultak, amelyek a HÍR gyűjteményben szereplő vagy a HÍR gyűjtemény követelményrendszerének megfelelő hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági terméket vagy élelmiszert állítanak elő.
Elvárások:
1. dokumentált történelmi múlt, legalább kétgenerációs (50 éves) ismertség
2. hagyományos előállítási mód
3. adott tájegységhez (település, régió stb.) kötődés
4. előállításának legalább egy eleme helyi, speciális tudáson alapul
5. ismertség (legalább az előállítási körzetben)
6. az előállítás és forgalmazás megléte
A pályázatokat szakmai Bíráló Bizottság vizsgálja meg és bírálja el, összevetve azokat a HÍR gyűjteményben szereplő termékleírásokkal, illetve a HÍR gyűjtemény követelmény-rendszerével. Egyes termékekből a Bíráló Bizottság előzetesen mintát kérhet be.
Az eredményes pályázó a pályázati felhívásnak megfelelő termék(ek) esetében jogosulttá válik a HÍR védjegynek az általa előállított terméken, annak csomagolásán, illetve a kapcsolódó reklámanyagokon való feltüntetésére, valamint az AMC közösségi marketing programjában szerveződő HÍR kiállítások/rendezvények/értékesítés ösztönző akcióin termékeik bemutatására, bizonyos esetekben árusítására.
Az idén első alkalommal összesen 47 termék kapott jogosultságot a HÍR védjegy használatára.
A pályázatok benyújtásának helye: Agrármarketing Centrum 1325 Budapest, Pf. 340.
Az AMC HÍR védjegy használatára kiírt pályázatának 2010. évi nyertesei
A Bíráló Bizottság által elfogadott pályázatok (47 termék)
Pályázó
Termék
Aranyfácán Product Kft
Hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom
Dr. Magyar Gábor, Leányfalu
Hortobágyi magyar racka
Fekete Józsefné, Debrecen
Grillázstorta
Gulyás Mihályné, Hajdúdorog
Gulyás gomolya
Gyulai Húskombinát Zrt.
Gyulai kolbász
Kőrösi Miklósné, Penyige
Penyigei szilvalekvár
Kőrösi Miklósné, Penyige
Somlekvár
Losonczi Benjámin, Tahitótfalu
Szentendrei-szigeti szamóca
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
Gubarúd
Házi jellegű kenyér morzsoltkával
Kulcsos kalács
Mindszenti kalács
Orosházi banán
Paprikás kifli
Rétes
Sóskalács
Szegedi vágott kenyér
Szilvalekváros hájas tészta
Tepertős pogácsa
Dübbencs
Kenyérlángos
Kunsági perec
Kürtőskalács
Pászkakalács
Vesu
Matyó kalács és perec
Miskolci krumplis kenyér
Fehérvári kukoricás kenyér
Pacsni
Rongyos kifli
Fumu
Győri páros zsemle
Hőkőn sült perec
Sokoró Dzsem Kft.
Bodza lekvár
Szegedikum Nonprofit Kft.
Szegedi kenyér
Toldi Miklós Szakközépisk. Nagykőrös
Orosházi banán
Paprikás kifli
Tepertős pogácsa
Dobostorta
Zserbó
Univer Product Zrt.
Erős Pista
Édes Anna
Piros Arany
Donáth Élelmiszer Kft.
Kőrösi Sódar (hústermék)
Dr. Magyar Gábor, Leányfalu
Magyar racka tőkehús
Fehér Ilona, Szentendre
Tésztagomba és Macskatalp (tészták)
Tyúkfül tészta
Győri Likőrgyár Zrt.
Pannonhalmi törkölypálinka
Magyartarka Tenyésztők Egyesülete
Magyartarka marhahús
MOSZI Szikvízkészítő Ipartestület
Szikvíz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése