Oldalak

2010. augusztus 31., kedd

Kamarai kapcsolatok...

A Magyar Agrárkamara megalakulása után, 1995-től alakította ki partnerkapcsolatait, elsősorban az európai mezőgazdasági kamarákkal. Kezdetben a kapcsolatok kölcsönös tájékozódásra irányultak, a MA feladatkörének és szolgáltatásainak kialakítása érdekében igyekezett átvenni az évszázados múlttal rendelkező német, osztrák és francia agrárkamarák tapasztalatait. Ugyanakkor, az uniós csatlakozásra való felkészülés elősegítése érdekében konkrét segítségnyújtásra is sor került. Mindhárom kamarával aláírt együttműködési megállapodásunk van, vezetőink rendszeresen találkoznak. Az uniós csatlakozás óta ezek a partnerségi kapcsolatok tovább mélyültek: az osztrák féllel a mezőgazdasági termékek (elsősorban gabona) energia célú felhasználása, a francia féllel a kamara ügyfélszolgálati szolgáltatásának kiépítése, a német féllel pedig a Farm Tanácsadási Rendszer bevezetése tárgyában folytatunk tárgyalásokat, illetve tanulmányutakat.
Az európai agrárkamarák közül a Magyar Agrárkamara elsőként a Német Mezőgazdasági Kamarák Szövetségével (VLK) vette fel a kapcsolatot. A két kamara közötti együttműködési megállapodás aláírására 1995 novemberében került sor.
A Német Agrárkamarák Szövetsége részt vett a MA információs rendszerének kialakításában, szektor-orientált tanulmányutakat szervezett megyei agrárkamarai szakemberek számára.
Mai kapcsolatainkat – a korábbi általános tapasztalatszerzés után – inkább a konkrét témákban való együttműködés jellemzi. Így, igen jelentős lépés a MA életében a Gazdálkodói Információs Szolgálat működtetése és az erre való felkészülés. Ennek érdekében a MA elnöke már 2006. februárjában tárgyalást folytatott Berlinben, kérve a német kamara elnökét az erre vonatkozó tapasztalatok és munkamódszer átadására. Ugyancsak ebben a témában folyt megbeszélés 2007. februárjában is, amikor a MA elnöke a német agrárkamara elnökével (Scholten úrral) és főtitkárával (Bajorat asszonnyal) az agrárkamarai tanácsadóknak nyújtandó fölkészítés menetrendjéről és a farmtanácsadásban (FAS) való német szakértői részvételről tárgyalt.
Scholten német agrárkamarai elnök 2008. augusztus 12-15. közötti magyarországi látogatása során már tájékozódott a beindult farm tanácsadási rendszerről, amelyben az együttműködés folytatását - most már más európai országokra is kiterjesztve – Leonardo mobilitási program keretében tervezik 2009 évtől.
A francia és magyar agrárkamarák közötti kapcsolatfelvétel már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Az 1997-ben aláírt együttműködési megállapodás alapján kiszélesedtek a megyei szintű partnerkapcsolatok is. Több megyei agrárkamara kötött kétoldalú megállapodást francia partnerével önállóan, vagy a testvérmegyei kapcsolatok keretében. Folyamatosak a megyei szintű kölcsönös tanulmányutak és találkozók. A Francia Agrárkamara 2003-2004-ben minden megyére kiterjedő szeminárium sorozatot tartott a Közös Agrárpolitikáról, annak gyakorlati tapasztalatairól és az EU támogatásokról.
2005 januárjában Magyarországon járt Luc GUYAU, a Francia Agrárkamara (APCA) elnöke, látogatása során a két kamara egy Partnerségi Megállapodás keretében megújította korábbi együttműködését.
A meghatározatlan időre szóló megállapodás értelmében, a felek információ- és tapasztalatcserét folytatnak az agrárkamarai szolgáltatások alakulásáról, különös tekintettel a gazdálkodók folyamatos képzésére. Összehangolják álláspontjukat a mezőgazdaságot érintő európai (Közös Agrárpolitika) és nemzetközi (WTO) kérdésekben. Az elkövetkező időszakban konkrét partnerségi kapcsolatot a magyar Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) prioritásai közül a versenyképes mezőgazdaság létrehozása, és a vidéki térségek fejlesztése témákban építenek ki. Ennek keretében, a francia partnerek átadják tapasztalataikat a magyar gazdálkodóknak a vidékfejlesztési célok megvalósítása érdekében. A programot a magyar és a francia területi agrárkamarák hajtják végre.
2008-ban a Francia Agrárkamara által megvalósított RECA projektben is részt vett a Magyar Agrárkamara. A projekt a mezőgazdasági, gazdálkodói és vidékfejlesztési tanácsadó szervezetek górcső alá vételével azt próbálta megvizsgálni, hogy azok hogyan veszik figyelembe a mezőgazdasági területek és gazdálkodók sokszínűségét és a „vidékfejlesztési rendelet” és a mezőgazdasági termelőknek nyújtható támogatási rendszerek felállításáról szóló rendelet végrehajtását.
Együttműködésünk 2002 óta tart az Osztrák Agrárkamarával. Ennek keretében ugyancsak számos magyar szakembert fogadtak főleg a szakképzés, mesterképzés és szaktanácsadás tanulmányozására, de nagy segítséget nyújtott a kifizető ügynökséghez (AMA) kapcsolódó kamarai feladatok helyszíni tanulmányozásához is.
A fentieken kívül kapcsolatot építettünk a Dán Mezőgazdasági Tanáccsal, amely más agrárszervezetek mellett a Magyar Agrárkamarát is bevonta a dán szaktanácsadási és információs rendszer megismertetését szolgáló projektbe. Hasonló kapcsolatunk alakult ki a Svéd Mezőgazdasági Tanáccsal is.
2007-ben az Ukrán Nemzeti Agrárkamarával írtunk alá együttműködési megállapodást. Ők megfigyelői státuszban a Visegrádi Négyek Agrárkamaráinak találkozóin is rendszeresen részt vesznek.
2009-ben pedig a törökországi Yeşilhisar Agrárkamarával működtünk együtt az Európai Unió és Törökország civil szervezetei közötti párbeszéd erősítése projektben.

Nincsenek megjegyzések: