Oldalak

2010. augusztus 23., hétfő

Fehérborok...

Fehérborok A-tól Z-ig

Albariño, Alvarinho

Aligoté
A chardonnay után a második legfontosabb burgundi borfajta. Erős, szolid, nem túl hivalkodó bor.

Arneis
Olasz szőlőfajta, amelyből Piemontban megfelelően gondos eljárás mellett finom, tüzes fehérborok érlelhetőek.

Bacchus
Viszonylag sikeres német újnemesítés (rizling x szilváni) x Müller-Thurgau keresztezéséből. Különösen Rheinhessen-ben terjedt el. Bora lágy, zamatos, itatja magát.

Barsac
Ismert édes bort termelő borvidék Bordeaux-ban, amely egyszerre tartozik Sauternes-hez és alkot önálló egységet. Boraiban hangsúlyos a gyümölcsös aroma. Legmagasabb kategóriába a Châteaux Coutet és a Climens küzdötte fel magát (premier cru).

Bianco di Custoza
Minőségi cuvée, melyet Trebbianoban, Garganegaban és a Garda-tó mellett található Tocai-ban (Veneto) állítanak elő, Száraz, egyszerű és kicsit talán a soave-ra emlékeztető bor.

Blanchet
Egy német pincészet márkabora. Kielégítő minőségű, kedvező ára miatt is bátran ajánlható.

Chardonnay
A nagy (és drága burgundi) borok - beleértve a chablis-t is - mind tisztán chardonnay-ból készűlnek (fajborok). Ma a világ minden táján találkozhatunk e fajtával.

Chasselas
A legfontosabb svájci szölöfajta, amelyből egy sor kitűnő bor mellett (pl. Dezaly, Aigle, Fendent), számos egyszerű asztali bor is készül. Viszonylag semleges íze miatt sok étellel harmonizál. A badeni megfelelője a gutedel.

Châteauneuf-du-Pape
Tulajdonképpen egy Rhône-vidéki vörösborfajta - 13 különféle változatból. A kis százalékban előállított fehérbor azonban mindenképpen figyelemreméltó minőségű: erős, fűszeres és tartalmas bor.

Chenin blanc
Roppant sokoldalú szőlőfajta; száraz asztali bor éppúgy készíthető belőle, mint édes borkülönlegesség.

Colombard
Szolidabb minőségű fajta, viszonylag élénk savakkal.

Cortese

Edelzwicker
Németország egykor igen divatos száraz bora. Hazája Elzász. Rendszerint auxerrois, chasselas és szilváni házasításából születik.

Elbling
Ősrégi szőlőfajta, vélhetően legalább kétezer éves (már a rómaiak is ismerték). Évszázadokkal ezelőtt bö termése miatt igen elterjedt, mára azonban csak a Felső-Mosel partján Elblingnél található meg; ott és a szomszédos Luxemburgban mint száraz és kellemes ízű bor reneszánszát éli. A jó elbling jellemzői: élénk savak és könnyű almaillat.

Est! Est! Est!!! Di Montefiascone
Trebbianóból, malváziából és más olasz, latiumi fajtákból készült cuvée. Száraz, lágy bor, nem túl izgalmas ízzel. Ennek ellentmondani látszik a nevéhez kápcsolódó kedves história: történt egyszer, hogy egy tudós ember olasz földön járva előreküldte a szolgáját, hogy derítse ki, melyik fogadóban mérik a legjobb bort. Nos, a szolgának Montefiascóban anynyira ínyére volt a nedű, hogy egy ház falára háromszor írta fel: Est, est, est!!

Favorita

Feinburgunder
A wachaui borvidéken a chardonnay-t hívják így. Itt nem barrique-ban, hanem nagy fahordókban vagy acéltartályokban érlelik.

Fendant
A svájci Valais-ban a chasselast (gutedel) hívják így. Igen jó és erős bort ad, melyet még fiatal korában ajánlatos fogyasztani.

Fumé blanc
Mondavi (kaliforniai borász) által kitalált, tölgyfa hordóban érlelt sauvignon blanc fantázianeve, amely ma már érleléstől függetlenül, "tetszés szerint" alkalmazható. Blanc fumé-ként a Loire menti sauvignon blanc (sancerre, pouilly) szinonimája.

Furmint

Gavi
Többnyire viszonylag könnyű, fűszeres bor Piemontból, fajtája cortese. Ha Gavi-ból származik Gavidi Gavi-nak is hívhatják.

Gewürztraminer/fűszertramini vagy fűszeres tramini Klasszikus szőlőfajta igen fűszeres, lágy savkarakterű és magas alkoholtartalmú bor készűl belőle. A klímára és a termőhelyre igen igényes.

Grauburgunder vagy pinot gris, pinot grigio, vagyis szürkebarát

Gutedel
Így nevezik a chasselas szőlőt a markgräflerlandi borvidéken, Freiburgtól délre Borai többnyire szárazak, lágy savakkal és finom mogyorózamattal. Az utóbbi években késői és válogatott szüreteléssel (spát-és auslese) megpróbálták növelni a gutedel tekintélyét. Az eredmények biztatóak.

Hárslevelű

Hermitage blanc
Marsanne és roussanne szőlőből készített ritka, aranyló sárga, erőteljes bor a Rhône-vidékről. Chapoutier, Guigal, Jaboulet az ismertebb termelői.

Himmlische Tröpfchen (mennyei csepp)
Meglehetősen igénytelen, félédes bor, amely a bevásárlóközpontokban igen népszerű. Származási helye: különböző EU-tagállamok.

Huxelrebe
Gutedel és cortillier musqué keresztezésével előállított német nemesítés, amely különösen Rheinhessenben terjedt el. Száraz változata igazából nem jelentős. Édes auslese-borként azonban esetenként grandiózus. (Keller/Rheinhessen).

Jurançon
Hagyományos, többnyire édes és kissé talán szokatlan ízü minőségi bor (intenzív szegfűillattal). A Pireneusok lejtőin Franciaországban terem. Általában nemes penészes, vagyis botrytis-es szőlőből készítik. A kissé fanyarabb jurançon sec is igen érdekes ízű és szinte minden étellel harmonizál.

Kellergeister
Egyszerű német gyöngyöző bor, amelyet az EU-államok olcsó alapboraiból állítanak elő. Nem éppen ínyenceknek készült.

Kerner
A kernerborok igen hasonlatosak a rizlinghez és ugyanazon értékkel harmonizálnak.

Liebfrauenmilch
Régi, jól ismert német, export márkabor ("Blue Nun" néven is forgalmazzák), amelyből még mindig nagy mennyiségben szállítanak - sokat ártva ezzel a német borászat tekintélyének. Több, különböző fajta "édes házasításával" (Müller-Thurgau, rizling, szilváni, kerner) állítják elő és olcsón árulják Angliában és Amerikában. Valaha Wormsban készítették, és egyike volt a német csúcsboroknak.

Lugana
Ez a jó hírnévnek örvendő, megbízható bor a Gardató mellől származik. Íze kellemesen kesernyés; egyaránt jól illik hal-és tésztaételekhez. Szőlőfajtája: trebbiano.

Macabeo

Mâcon
A Beaujolais borvidék minőségi fehér-, ill. vörösbora. Az előbbi pinot blanc és chardonnay keveréke, erős, fűszeres, bár kissé egyhangú bor.

Madeira
A legjobb borok címkéjén a fajtát is feltüntetik: Malmsey (édes, malvázia szőlőből készült), Bual és Verdelho (félszáraz), vagy Sercial (száraz, erős).

Malvázia
Eredetileg valószínűleg Görögországból származik, de igazából itáliai és spanyolországi szőlőfajta, amellyel - sokoldalúságának köszönhetően - gyakran találkozhatunk cuvée-borokban. A belőle készített italok közül a francia desszertborok (a Banylus és a Rivesaltes) a legjobbak.

Malvoisie
Egyrészt a malvázia, másrészt - a svájci Valais-ban és az olasz Aosta-völgyben - a pinot grigio (szürkebarát) szinonimája.

Mantinia
Egyike a legjobb görög fehérbortermő vidékeknek; a Peloponnészosz félszigeten található. A moskophilero fajtából finom szerkezetű, enyhén mogyorós zamatú borokat állítanak elő. (Az egyik kitűnő termelő neve: Spiropoulos)

Marsanne
A francia Rhône-vidék legfontosabb fajtája. A főként cuvée-borok erőteljesek, ízük ugyanakkor finoman fűszeres; hosszú ideig eltarthatóak. Az ausztrál minőség az utóbbi időben már semmivel sem marad el az európaitól, a ritka kaliforniai marsanne-borok pedig egyre több kellemes meglepetéssel szolgálnak.

Montrachet
Rendkívül jó és rendkívül drága burgundi; a Côte de Beaune nevű kicsiny borvidék büszkesége.

Moscato
A muskotályszőlőből készített számos bor olasz megnevezése.

Müller-Thurgau
A világ vélhetően legöregebb új-termesztésű bora.

Muscadelle

Muscadet
Meglehetősen pikáns, többnyire fűszeres és viszonylag élénk savú Loire menti borok, Nantes környékéről. Áruk általában nem rettent vissza a vásárlástól, Az azonos nevű szőlőfajtából állítják elő például az ismert Sévre-et-Maine-ban. Legkiválóbb termelői: Bossard, Metaireau és Landron,

Muskotály
Ósrégi szőlőfajta, a legkülönfélébb zamatokkal; sok helyütt csemegeszőlőként is szívesen fogyasztják.

Muskotály-Ottonel
A kiterjedt muskotálycsalád egy önálló fajtája.

Neuburger
Osztrák szőlőfajta, amely vélhetően a pirosveltelini és a szilváni keresztezésével jött létre. Megfelelő környezetben, erőteljes, tartalmas bor nyerhető belőle.

Nosiola
Őshonos fajta (kizárólag csak Trentóban találjuk meg) kellemes egyéni mogyorózamattal; elegáns és viszonylag jutányos árú borokat állítanak elő belőle.

Orvieto
Nagyon népszerű, de csak ritkán meggyőző minőségű bor.

Parellada

Patras
Patras egy, a Peloponészosz félsziget részén található görög város egy minőségi borokat termelő borvidék neve.

Pedro Ximénez

Picolit
Kicsit túlértékelt és viszonylag drága mazsolaszőlőből készített bor.

Pouilly-Fuissé
Burgundia déli részéről származó kitűnő chardonnay bor.

Prosecco
Sokak által kedvelt venetói bor.

Recina
Savatino szőlőből készített és gyantán érlelt bor.

Revian
Német borfajta.

Ribolla
Régi olasz szőlőfajta.

Reislaner
Szilváni és rizling keresztezésével létrehozott német újnemesítés.

Rizling
A német szőlőfajták király, és világviszonylatban is az egyik legjobb borszőlő.

Rivaner
Könnyű borai többnyire kimondottan szárazak.

Ruländer
A grauburgunder régi német neve. Ma inkább az édesebb érlelésű borokat jelöli.

St.-Véran
Sajátos, lágy, elegáns és ifjú borként fogyasztandó chardonnay.

Sancerre
Tüzes sauvignon blanc fajtájú, Loire menti AOC-bor márkás aromával.

Sauternes
A csúcson trónol, hiszen az egyetlen Premier cru superior Château d'Yquem.

Sauvignon blanc
Értékes, orzságban szívesen termesztett fajta.

Scheurebe
A scheurebéből készűlt borok zamatosak és eleven savúak.

Sémillon
A sémillonból (sauvignon blanckal házasítva) nyerik a száraz graves-t és az édes sauternes-t is.

Szilváni
Ausztriában őshonos, hagyományos szőlőfajta.

Soave
Ismert venetiai bor.

Terlaner
Főként weisburgunderből, rizlingből és sauvignon blanc-ból készülő dél-tiroli fehér cuvée. Tüzes, egyenes, derekas bor.

Tocai (tocai Friulano)
Olasz szőlőfajta. Nem túl hosszú borai erősek, ízük mandulára emlékeztet.

Tokaji
Magyarország leghíresebb bora, amelyet korábban a "királyok bora, borok királya" kitűnő címmel illettek. Lehet száraz és félédes is. A kiváló minőséget a tokaji aszú képviseli.

Trebbiano
Széles körben elterjedt, hagyományos olasz szőlőfajta. Erős, harmónikus ízű és nagyon alkalmazkodóképes bor.
íbr> Veltelini, zöld/Grüner Veltliner
A legfontosabb osztrák szőlőfajta. A száraz, zöldveltellini fűszeres és erős, borsos aromájáról könnyen felismerhető.
íbr> Verdelho
Portugál szőlőfajta, például madeirát készítenek belőle.

Vernaccia
Olaszország széles körben elterjedt fajta.

Vincho verde
Könnyű, eleven bor Észak-Portugáliában.

Viognier
A Rhône-völgy értékes, de ritka szőlőfajtája.

Weißburgunder más néven pinot blanc vagy pinot bianco
Borai egyéni ízűek, finom gyógynövény-aromával és pikáns fűszeraromákkal.

Welschriesling
Ausztria egyik jelentős szőlőfajtája, melyből édes, minőségi borokat állítanak elő.

White Zinfandel
Nem fehérbor, hanem a kaliforniai zinfandéből érlelt, kicsit édeskés, vörös rozé.

Xarel-lo

Zierfandler
Kevésbé ismert, de igen jóféle osztrák szőlőfajta, szinte kizázólag Bécstől délre, a Thermenregióban termesztik. Száraz borként zamatos, erős, fűszeres és hosszú ideig eltartható bor.

Nincsenek megjegyzések: