Oldalak

2010. augusztus 31., kedd

AKG szankciók...

AKG szankciókról röviden.

Az AKG szankciók (általános HMKÁ JFGK szankciókon túli) megállapítása 2 főcsoportra
A)Általános feltételek;
B)Célprogramhoz kötődő speciális feltételek oszthatók.

A)Általános kötelezettségek hiánya:
- Földhasználati lap hiánya: a felszólítást követően a területnek a rendelkezésre álló határidőn belüli földhasználati nyilvántartásba vételéig a támogatás teljes összegének kifizetése felfüggesztésre kerül. A határidőn belüli nyilvántartásba vétel elmulasztása – vagy a jogszerű földhasználat hiánya - esetén az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület a célprogramból a támogatási időszak lejáratáig kizárásra kerül, és az adott területre kifizetett támogatási összeget vissza kell fizetni.
- Agrár-környezetgazdálkodási képzés hiánya:
a) az első képzési időszakban nem vesz részt, nem jogosult a második gazdálkodási évre jutó támogatási összeg 30%-ára;
b) a második képzési időszakban nem vesz részt, nem jogosult az ötödik gazdálkodási évre jutó támogatási összeg 30%-ára.
- Ha a ritka növényfajtát tartalmazó tábla nem különböztethető meg a nem ritka növényfajtával borított táblától, úgy a támogatásra jogosult az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület egészére vonatkozóan a csökkentett összegre jogosult.
- Amennyiben a hatásindikátor monitorozó rendszer keretén belüli adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, vagy azt késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal, hiányosan, vagy nem az előírt módon teljesíti, mulasztási bírsággal sújtható.
- Amennyiben egynél több alkalommal nincs kifizetési kérelem, vagy a kifizetési kérelme egynél több alkalommal teljes mértékben elutasításra kerül, úgy az intézkedésből a támogatási időszak lejáratáig kizárásra kerül és a támogatási kérelemre vonatkozóan már igénybe vett teljes támogatási összeget vissza kell fizetni.
- Amennyiben egy adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vagy célprogram vonatkozásában nincs kifizetési kérelem legalább kétszer, úgy az érintett terület vagy a célprogram vonatkozásában az adott célprogram támogatási időszakának lejáratáig kizárásra kerül és a célprogramra vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget a vissza kell fizetni.

FONTOS ! Az általános kötelezettségeknek való meg nem felelés jogkövetkezményei összeadódnak.
AKG minimum Követelmények (81/2009. FVM r.)

B)A Célprogramokhoz kapcsolódó szankciókat további 3 főcsoport köré sorolhatjuk be, mely főcsoportok az alábbiak:

I.)Támogatási időszak teljes időtartama alatti jogosultsági feltételek megszegése
- minimálisan támogatott terület mérete, vagy max. pl. tanyás gazdálkodás,
- ökológiai ellenőrző szervezeti igazolás stb.
II.)Adott gazdálkodási évi kifizetés jogosultsági feltételek nem teljesítése
- tábla mérete,
- támogatható növények köre,
- a célprogramba bevitt gyepterületre vonatkozóan legalább 0,2 állategység/ha legeltethető állatállomány megléte
- legeltethető állatfajok: szarvasmarhafélék, lófélék, juh, kecske;
- a nyilvántartásokban az állatállomány tartójaként szerepelni.
- a szükséges állatlétszámnak az ENAR nyilvántartásban is meg kell lenni!
III.)A célprogram előírásainak nem teljesítése
- középmély lazítás,
- zöldtrágyázás
- őszi tisztító kaszálás
- vetésváltás
- tápanyag-gazdálkodási és földhasználati terv
- egyéb sok-sok előírás stb.

A 61/2009. FVM rendelet Célprogramokat tartalmazó II. fejezetében a támogatási időszak teljes időtartama alatti jogosultsági feltételeknek történő meg nem felelés esetén a célprogramból a támogatási időszakának lejártáig kizárásra kerül, és a célprogramra vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget vissza kell fizetni.

A 61/2009. FVM rendelet Célprogramokat tartalmazó II. fejezetben az adott gazdálkodási évi kifizetési jogosultsági feltételeknek történő meg nem felelés esetén a célprogram egy gazdálkodási évére járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre.

A 61/2009. FVM rendelet Célprogramokat tartalmazó II. fejezetben a célprogramonként meghatározott előírások meg nem felelés eseteit és a jogkövetkezményeket a 23. számú melléklet tartalmazza az alábbi jelzésekkel:

- S0: figyelmeztető levél;
Kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre pl. talajvizsgálat elmaradása, zöldtrágyázás elmaradása
- S1: az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 3%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S2: az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 15%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S3: az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 30%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S4: az egy gazdálkodási évre járó támogatási összeg 60%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S5: az egy gazdálkodási évre járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre;

Célprogram szinten pl. tápanyag-gazdálkodási terv hiánya, túllépése, adatok szolgáltatásának hiánya:
- S6: a célprogramból az adott célprogram támogatási időszakának lejáratáig kizárásra kerül, és a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni;
- S7: a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 3%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S8: a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 15%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S9: a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 30%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S10: a célprogram egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 60%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre;
- S11: a célprogram egy gazdálkodási évére járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre;
- S12: a célprogramból az adott célprogram támogatási időszakának lejártáig kizárásra kerül, és a célprogramra vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni;

Intézkedés szintű pl. Gazdálkodási Napló vezetésének hiánya, adatszolgáltatás mulasztása:
- S13: a támogatásra jogosult az intézkedésből az adott gazdálkodási évre kizárásra kerül;
- S14: a támogatásra jogosult az intézkedésből a támogatási időszak lejártáig kizárásra kerül, és a támogatási kérelemre vonatkozóan már igénybe vett teljes támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.

A célprogramra vonatkozó egyéb általános – jogszabály szövegében szereplő, jelzéssel nem ellátott - meg nem felelések:
Vis maior:
- Amennyiben egy kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában vis maior körülmény miatt legalább háromszor nem tudja a célprogram előírásai szerinti hasznosítást megvalósítani, úgy a támogatásra jogosult a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában a célprogramból a támogatási időszakának lejáratáig kizárásra kerül a területre eddig felvett támogatási összeg visszafizetési kötelezettsége nélkül.
Ültetvény:
- Amennyiben a támogatásra jogosult az újratelepítésre nem került ültetvény területére kifizetési kérelmet nyújt be – vagy 12 hónapon belül nem végzi el az ültetvény újratelepítését -, az célprogramból a támogatási időszak lejáratáig kizárásra kerül és a támogatási kérelemre vonatkozóan már igénybe vett teljes hónapon belül az újratelepítésre nem kerül sor – a támogatási összeget vissza kell fizetni.
- Amennyiben a támogatásra jogosult 10 napon belül nem tájékoztatja az MVH-t az újratelepítésről, a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában az egy gazdálkodási évére járó támogatási összeg 15%-kal csökkentett összege kerül kifizetésre.
- Amennyiben a támogatásra jogosult nem teljesíti a kimérésre vonatkozó kötelezettséget, az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület egészére az újratelepített ültetvényre járó alacsonyabb támogatási összeg kerül kifizetésre.
Szántóföld
- Amennyiben a szántóföldi célprogramok esetében, ha az igényelt tábla meghaladja a II. fejezetben meghatározott, maximálisan támogatható táblaméretet, a támogatásra jogosult részére az adott tábla vonatkozásában az egy gazdálkodási évre járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre.
Ökológiai gazdálkodás
- Amennyiben az ökológiai gazdálkodás során az igazolás nem kerül beküldésre, úgy a célprogramból az adott célprogram támogatási időszakának lejártáig kizárásra kerül és a célprogramra vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetni.
- Amennyiben a benyújtott ökológiai igazolás nem fedi le az adott célprogramba bevitt teljes területet, úgy a nyilvántartásában nem szereplő területet tartalmazó kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület a célprogramból a támogatási időszak lejártáig kizárásra kerül és az arra vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget a vissza kell fizetni.
- Amennyiben az ökológiai gazdálkodás célprogramok esetében az ellenőrzések során megállapításra kerül, hogy a támogatásra jogosult párhuzamos gazdálkodásban azonos vagy nehezen megkülönböztethető fajtákat termeszt, úgy az érintett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület az adott gazdálkodási évre járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre.
- Amennyiben egy tábla ökológiai gazdálkodásra történő átállási időszaka újrakezdődik, abban az esetben az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület a célprogram támogatási időszakának lejáratáig a célprogramból kizárásra kerül és az igénybe vett támogatási összeget vissza kell fizetni.
Ritka növényfajta
- Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a támogatásra jogosult nem rendelkezik a ritka növényfajták termesztéséhez kapcsolódó igazolással, úgy az adott tábla egy gazdálkodási évre járó teljes támogatási összeg nem kerül kifizetésre.

Nincs szankció, ha:
- Gyepgazdálkodás túzok élőhelyfejlesztési cp-nél, ha a fészek körül meghagyandó 0,5-1 ha terület miatt túllépi a kaszálásonként meghagyandó Nem kerül alkalmazásra %-os egységet.
- a növényvédő szer használatra vonatkozóan az egyes célprogramok esetében meghatározott szabályok megszegésére zárlati károsító elleni védekezés céljából a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságok szakmai javaslata alapján az MgSzH Központ engedélyező hatóságának az engedélye szerint elrendelt kötelezettség alapján került sor. Ez esetben az ökológiai célprogramban részt vevő támogatásra jogosult gazdaságának ökológiai ellenőrző szervezet által ökológiai átállási területté való visszaminősítése nem eredményezi a támogatásból való kizárást. (De ! A bizonyító igazolást a támogatásra jogosult köteles a védekezés elvégzését követően haladéktalanul benyújtani az MVH-hoz.)

A célprogramban vállalt kötelezettségeknek való meg nem felelés esetén alkalmazandó jogkövetkezmények mértéke:
- Amennyiben egy adott célprogram keretében meg nem felelés miatt egy adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vagy a célprogram vonatkozásában több kötelezettségszegés is megállapításra kerül, úgy a magasabb százalékos arányú szankciót kell alkalmazni.
- Amennyiben egy adott célprogram keretében meg nem felelés miatt a célprogramon belül több kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre is kötelezettségszegés kerül megállapításra, minden egyes területre vonatkozó szankciót alkalmazni kell.
- Amennyiben egy adott célprogram keretében meg nem felelés miatt a célprogramra és azon belüli kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre is kötelezettségszegés kerül megállapításra, úgy mindkét szankciót érvényesíteni kell.

Nincsenek megjegyzések: