Oldalak

2010. augusztus 28., szombat

Vis maior...

A hivatal mondja meg, hogy mi az agráriumban a vis maior

Az elháríthatatlan – vis maior – károk bekövetkeztét első fokon a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) területi szerve, míg másodfokon az MgSZH központja igazolja szakhatóságként, az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról (MVH) szóló 2007-ben hozott rendeletét módosította a mostani jogszabállyal.

A beiktatott új paragrafus szerint igazolni kell, hogy az uniós és a nemzeti támogatás odaítélésénél a vis maior esemény az adott területen és időpontban valóban bekövetkezett-e. A támogatást oda ítélő elsőfokú eljárásban az MgSZH területi szerve, míg másodfokon az MgSZH központja jár el.

A módosítás felsorolja azt is, hogy mi számít támogatásra méltó vis-maior eseménynek. Ezek a következők: a mezőgazdasági üzem földterületét, vagy az erdősített területet sújtó természeti csapás, illetve szélsőséges időjárási körülmény (földrengés, árvíz, szélvihar, aszály, belvíz, tűzeset, jégkár, fagykár stb.); a termelő állatállományának egy részét vagy teljes egészét sújtó járványos, fertőző megbetegedés; az ügyfél gondossága ellenére az állatállománya egészének vagy egy részének elhullása vagy kényszervágása.

Amennyiben a vis maior, az ország jelentős részét – vagy különösen nagyszámú termelőt – érint, az MVH és az MgSzH egyeztetés útján állapítja meg a vis maior esemény megállapításának jóváhagyási feltételeit. (f:mti)

Nincsenek megjegyzések: