Oldalak

2010. augusztus 27., péntek

Technológia-fejlesztési pályázat

Technológiafejlesztés
|Utolsó módosítás: 2010. 8. 23.
Szeptember 17-étől ismét lehet pályázni komplex vállalati technológiafejlesztésre az ország hat konvergenciarégiójában, így Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon. A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) most meghirdetett konstrukciója az Új Széchenyi-terv irányaival összhangban a harmadik legnagyobb összegű európai uniós támogatást kínálja a jelentős beruházásra készülő vállalkozásoknak: az elnyerhető összeg 150–400 millió forint. A megítélt támogatás 25 százaléka vehető igénybe előlegként. A GOP-2010-2.1.1/C kódszámú kiírás keretösszege 6 milliárd forint.
A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a konstrukció újbóli meghirdetésében az motiválta, hogy az ipar különböző ágazataiban működő vállalkozások a teljes nemzetgazdasági foglalkoztatás közel 25 százalékát biztosítják Magyarországon. Fontos szempont volt az is, hogy az itt működő nagyvállalatok jelentős közvetlen foglalkoztatást generálnak, főleg a kis- és középvállalkozásokból álló beszállítói hálózatukon keresztül. Emellett a pályázati kiírás támogatni kívánja a hazai vállalkozásokat abban is, hogy meglévő termelőkapacitásuk fejlesztésével vagy új tevékenységek indításával stabilizálni tudják helyüket a válság után újrarendeződő piacokon, növeljék az árbevételüket és exportteljesítményüket, s mindebben egyúttal megrendeléseikkel segítsék a beszállítói körükben tevékenykedő vállalkozásokat.
A pályázati kiírás keretében elszámolható költségek körébe tartoznak a modern eszközök és berendezések beszerzései, az informatikai fejlesztés, a gyártási licenc és know-how vásárlása, a piacra jutás, az infrastrukturális és ingatlanfejlesztés, a tanácsadás, valamint minőség- és egyéb irányítási rendszerek bevezetési kiadásai. A támogatás mértéke a vállalkozás méretétől függ: a mikro-, kis- és középvállalkozások az összes elszámolható költség 40 százalékát, a nagyvállalkozások legfeljebb 30 százalékát nyerhetik el. A pályázat keretében olyan induló vállalkozások is pályázhatnak, amelyek partner vagy kapcsolt vállalkozásaik révén megfelelnek a kiválasztási és támogathatósági feltételeknek.
A pályázni készülő vállalkozásoknak ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a korábbi években is meghirdetett pályázat idei kiírásában több feltétel módosult. A konstrukció feltételrendszerét összehangolták az Új Széchenyi-terv gazdaságfejlesztési céljaival. Mindennek megfelelően az értékelés során erősen preferálják a kis- és középvállalkozói körbe tartozó pályázókat, valamint a húzóágazatokban megvalósuló fejlesztéseket, s pozitív irányba tolódik a hangsúly a projekt megvalósíthatóságának értékelésére. Értékelési szempontként jelennek meg a megvalósítandó projekt nemzetgazdasági vonatkozásai is, így a beruházás költségvetésén belül a minél magasabb hazai beszállítói hányad, a pályázó által Magyarországon megfizetett adó összege és a projekt megvalósítása révén vállalt nagyobb exportképesség is. A kiírás feltételrendszere figyelembe veszi a válság utáni újrarendeződést jellemző gazdasági tendenciákat, így a korábbinál kedvezőbb a megelőző évek árbevétel-változásához kapcsolódó jogosultsági kritérium is. Kiemelten érvényesül a húzóágazatok, így a kiemelt exportképességű és jelentős magyar beszállítói körrel rendelkező járműgyártó ágazat preferálása. Az állami támogatásokkal történő hatékony gazdálkodás jegyében előnyt élveznek azok a vállalkozások is, amelyek a kötelezőnél nagyobb önerőt vállalnak a projekt megvalósításában. VG

Nincsenek megjegyzések: