Oldalak

2010. augusztus 23., hétfő

Lízingpiac...

2013 után várható, hogy visszaáll a válság előtti állapot a lízingpiacon
2010. 8. 23.
2010. első félévében a finanszírozott összeg 27 százalékkal (142,7 milliárd forintra), míg a szerződésszám 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Pozitív hír ugyanakkor, hogy idén az előző negyedévhez képest növekedés tapasztalható az április-június időszakban; a kihelyezett összeg 70380 Mrd-ról 72368 Mrd Ft-ra nőtt. A szektorra kivetett bankadó és a nehéz gazdasági körülmények miatt a Lízingszövetség előrejelzése szerint csak 2013 után várható, hogy visszaáll a válság előtti állapot.

Az idei év második negyedéve visszafogott optimizmusra adhat okot; a flotta, gép-és haszongépjármű lízingszegmensekben enyhe növekedés figyelhető meg a finanszírozott összegben 2010 első 3 hónapjához képest, amelyek leginkább a korábbi időszak nagyon alacsony forgalmához képest mozdultak el pozitív irányba. A lízingpiaci szegmensek közül továbbra is a lakás-és ingatlan a legsérülékenyebb, a devizahitelezés beszüntetése tovább súlyosbította az ingatlanpiac helyzetét.

A piac egésze továbbra is zsugorodik. 2010 második negyedévében 27%-os a visszaesés a finanszírozásban az előző év hasonló időszakához képest. A szerződésszám – 2010Q2:20280 db- 24%-kal kevesebb 2009Q2-höz képest, az egy szerződésre jutó kihelyezés csökkent, ennek oka a vásárlóerő csökkenésében kereshető.

Az ügyfelek továbbra is bizonytalanok a gazdaság, és ezen keresztül a saját jövőjüket illetően, ezért tovább halasztják beruházásaikat. A tendencia megfordításához a vállalati oldalon határozott gazdaságélénkítő lépésekre, a kis és középvállalatokat helyzetbe hozó intézkedésekre lenne szükség, a lakosság számára pedig a jövedelemadó csökkenése, vagy a gépjármű és ingatlanvásárlást támogató intézkedés teremthetne alapot a mostaninál nagyobb beruházási hajlandóságra.

A Lízingszövetség szerint ezzel együtt javult a lízingpiaci szereplők GDP és a beruházásokkal kapcsolatos várakozása, mindez a társasági adó csökkenése és az egykulcsos SZJA tervezett bevezetésének köszönhető. Az új kihelyezésekkel kapcsolatban továbbra is enyhe csökkenésre számít a szakma, de ennek mértéke mérséklődni látszik.

„A válság előtt a lízingpiac teljes kihelyezett kötésállománya 1200 Mrd Ft volt; előrejelzéseink szerint erre az állapotra való visszatérés 2013 után várható, addigra viszont jó eséllyel elérhetjük az 1000 Mrd Ft-os piacot. Erre mutató pozitív hír, hogy a legutolsó negyedévben három lízingszegmens is jól teljesített; a flotta-, gép-és haszongépjármű piac részesedése nőtt az előző negyedévhez képest” – hangsúlyozta Hordós Zoltán , a Lízingszövetség elnöke.

A visszaesés ellenére eddig nem tapasztalható, hogy a lízingcégek jelentős része kivonult volna a magyar piacról, de a bankadó okozta megnövekedett teher miatt kérdéses, hogy ez a folyamat milyen irányba változik.

„A lízing egytermékes konstrukció, nincs mód arra, hogy a cégek más szolgáltatásaikon keresztül próbáljanak valamennyit visszahozni a megnövekedett adóterhekből. Mindezek alapján elképzelhető, hogy egyes piaci szereplők kivonulhatnak a magyar piacról, ami a versenyt tovább szűkítheti.” – emelte ki Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.
Szerző: Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések: