Oldalak

2010. augusztus 25., szerda

Parlagfű veszély...

Támad a parlagfű, ötmilliós bírságot is kaphatnat a földhasználók

Tartósan meghaladta a levegő parlagfű koncentrációja a tűréshatár felső értékét az utóbbi hetekben. Az ÁNTSZ csapdáiban mért, száz darabos köbméterenkénti pollenmennyiség az allergiás embereknél már erős tüneteket okoz. A gazdálkodók akár ötmillió forintos büntetést is kaphatnak elhanyagolt parlagfüves területeik után. Egyes vélemények szerint a parlagfűügy hazai kezelését az agrárágazatnak kellene átvennie az ÁNTSZ-től.
Két hete magas, köbméterenként száz darabos pollenkoncentrációt mérnek az ÁNTSZ csapdái, és ekkora mennyiség már minden parlagfűre érzékeny allergiásnál erős tüneteket válthat ki - állítják szakértők. A parlagfűszezon valójában most kezdődött el, és egészen november végéig eltarthat.
A tapasztalatok szerint a parlagfű virágporának zöme a szántókról, mezőkről érkezik. A parlagfüves területekért kiszabható legmagasabb bírság ötmillió forint, ráadásul kényszerkaszálás is elrendelhető, amelynek költsége szintén a tulajdonost terheli. A földtulajdonosok közül – vélik szakértők - többen még ma sem tudják, hogy a törvény szerint a hatóságok senkivel szemben sem gyakorolhatnak méltányosságot.
A agrárágazatnak kellene átvennie az ÁNTSZ-től a parlagfűügy hazai kezelését - mondta a közelmúltban Reisinger Tamás, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora a Pest megyei Göd külterületén, ahol a Nemzetközi Parlagfű Társaság "kényszerkaszálási" akciót hajtott végre. Hozzátette: húsz éve van szervezett védekezés Magyarországon, mégis évről évre több a parlagfű, ezért elsősorban a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt. f:agromonitor.hu | 2010.08.25

Nincsenek megjegyzések: