Oldalak

2010. augusztus 30., hétfő

Könyvszemle...

Petra Teetz: Ecetek és olajok
Ecet és olaj minden háztartásban megtalálható. Az egyes fajták önmagukban is különlegesek, együtt pedig tökéletes párost alkotnak. Értékes tápanyagokban gazdagok, ezért ne csak saláták ízesítésekor jussanak eszünkbe! Tegyünk egy izgalmas utazást az ecet és az olaj világába, fedezzük fel a sikerük titkát, próbáljuk ki a könyvben szereplő recepteket, kényeztessük magunkat egy nehéz nap után olajos fürdővel!

Sigrid Günther - Eva Maria Lipp: Aszalt gyümölcsök és zöldségek
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás - csakúgy, mint korábban - a legjobb és legtermészetesebb tartósítási eljárásnak számít, és a szárított gyümölcsöket és zöldségeket a nagy tápértékű és egészséges élelmiszerek közé sorolják. Napjainkban örülhetünk annak, hogy folyamatosan növekszik azoknak az embereknek a száma, akik igénylik és követik a tudatos életvezetést, aminek alapját a természetes, egészséges élelmiszerek képezik.

Juhász Ágnes: Gyógyteák könyve
Már gyűjtögető őseink is felfedezték, hogy egyes növények gyógyító erővel bírnak. Napjainkban pedig ismét reneszánszát éli a növénygyógyászat, sokan lelik örömüket a hasznos növények gyűjtögetésében és termesztésében. A kötetből megtudhatjuk, hogyan kell helyesen begyűjteni és tárolni a gyógynövényeket, és miként kell elkészíteni és fogyasztani a gyógyteákat.

Elisabeth Mayer-Reithofer: Házi készítésű tejtermékek
A könyvből információt kaphatunk a tej minőségéről és kezeléséről, a táplálkozásban betöltött szerepéről, a higiéniai és környezeti feltételekről, a tejfeldolgozás segédanyagairól, a tejtermékek készítéséről, valamint az egyes tejtermékekre vonatkozó hazai előírásokról. Ezen kívül megtudhatjuk, hogy mire használhatjuk a szépségápolásban.

Claudia Daiber - Manfred Hailer: Likőrök házi készítése
Ki ne ismerné a klasszikus tojáslikőr, vagy csokoládélikőr aromás, csábító és vonzó hatását? A lexikonban a likőrt az alábbiakban határozzák meg: Égetett szesz cukoroldattal és aromásító anyagokkal, például gyümölcs- vagy növényi kivonatokkal. A kiadvány sok hasznos és érdekes információt elárul a likőrökről – például megismerteti az olvasót az ital történetével, de azt is megtudhatják, hogy melyik likőrhöz milyen gyümölcs-alapanyagot kell választani, illetve mekkora alkoholtartalommal számolhatunk.

Susanne Martin: A savanyú káposzta
Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem mellékesen sokáig eltartható táplálék nagy mennyiségben tartalmaz egészségmegőrző, sőt gyógyító anyagokat. Nem csoda, hogy már az ókorban is jelentős gyógyászati szerepet töltött be, és nagy C-vitamin-tartalmával óvta a hajósok egészségét a tengeri utakon. A könyvből megismerkedhetünk eme csodálatos élelmiszer kultúrtörténetével, elkészítési módjával, ezen felül pedig számos ínycsiklandó recept ad ötleteket a felhasználáshoz.

Nincsenek megjegyzések: