Oldalak

2010. augusztus 23., hétfő

Gyeptelepítés...

Fűmagvetés ideje és módja

A füvesítés fagymentes időszakban elvileg bármikor elvégezhető.
Nem mindegy azonban, hogy utána mennyire lesz gyors és egyenletes a csírázás, valamint az sem, hogy a csírázás után mennyi ápolás kell a fiatal gyepnek ahhoz, hogy jól beálljon és megerősödjön.
A parképítési gyakorlatban két vetési időszak van szokásban.

Az egyik augusztus második felétől szeptember közepéig tart.
Hazánkban ekkor jelentős csapadékra és harmatképződésre lehet számítani. Az éjszakák hűvösebbek, a melegigényes ruderális gyomok nem kapják meg a csírázáshoz szükséges hőt, így a fűmagvetés általában gyommentes marad.

A másik időpont március végétől április közepéig tart.
A talajban ilyenkor még kellő téli nedvesség van, és a talaj hőmérséklete már kedvező a fűmag csírázására. Ha ilyenkor hirtelen felmelegedés köszönt be, és a talaj kiszárad, akkor ez a csírázó növények pusztulásával járhat.
Az őszinél alacsonyabb talajhőmérséklet a csírázási időt megnyújthatja, ez nagyobb rizikót jelent, és a gyomosodás is megindulhat.
Nagy felületek és öntözés nélküli területek füvesítésének optimális ideje, a fentiek alapján, augusztus második felétől szeptember közepéig tart. Az ekkor vetett fűmag nagy valószínűséggel kikel, a vetés gyommentes lesz, és a tél beálltáig a fű kellően megerősödhet.

A fűmagvetés menete
Az igen apró magvakból álló fűmagkeveréket az elmunkált és előzőleg tömörített (hengerelt) magágyba kell vetni.
Kis felületeket (pl.: házikertben) többnyíre kézzel, nagy összefüggő területeket inkább géppel vessünk. Mindkettő előtt célszerű próbavetést végezni a helyes magmennyiség beállításához.

Fűmagot kézzel szélcsendes időben vessünk.
Kisebb területek füvesítésekor a tábla szélén, egy sekély barázdába bővebben szórjunk magot, így az a kelés után határozott élt kap.
Vetés után a fűmagot vasgereblye függőleges mozgatásával, egyenletes bekapálással, 4-5 centiméteres fogásokkal, vagy szöges hengerrel dolgozzuk bele a talajba.
Apró fűmagok sekély bedolgozására a sima henger is elegendő.
Nagy felületen kerti traktorral vontatott fűmagvető géppel vetünk és utána magtakaró borona, bordás vagy Cambridge-henger segítségével végezhetjük a magtakarást.
A vetés után az első kaszálásig a földet folyamatosan nedvesen kell tartani. Különösen fontos ez a csírázás időtartama alatt, mely kedvező körülmények között (14 °C feletti hőmérséklet) a vetés után 10 nap alatt megkezdődik és a növekedés idején, a csírázást követő 10-20. nap között.
Ezután az öntözést mérsékelni lehet.
Az első kaszálás általában a vetéstől számított 30 napon belül válik szükségessé, amikor a fű magassága 8-10 cm.
Ezt a kaszálást száraz talajon, 3-4 cm-es tarló hagyásával, éles késű géppel kell elvégezni, utána a lekaszált füvet le kell gyűjteni. A kaszálások száma a gyep teljesen kész állapotáig (műszaki átadásig) általában 1-3, ez idő alatt a pázsit sűrűvé és tömötté válik és a talaj fedettsége (dominanciája) legalább 75 %.

Nincsenek megjegyzések: