Oldalak

2010. augusztus 24., kedd

Hitelfedezeti biztosítás...

Mi is ez a hitelfedezeti biztosítás?

Jogosan merül fel a kérdés, hisz van életbiztosítás, lakásbiztosítás, autóbiztosítás, utasbiztosítás, de ezeket már megszoktuk.
A hitelfedezeti biztosítás biztosítja a hiteligénylőt arra, hogyha bármi történne vele, akkor nem kell családjának, rokonainak visszafizetni a fennálló hiteltartozását, hanem az adott biztosító cég átvállalja azt, egy adott havi összeg rendszeres fizetése ellenében.

Mikor érvényesül a biztosítási szolgáltatás?

* Haláleset vagy teljes rokkantság esetén a Biztosító megtéríti a fennálló hiteltartozását.
* 60-65 napon túli keresőképtelenség esetén a Biztosító átvállalja a keresőképtelenség 60-65. napjától esedékes törlesztőrészleteket egészen a keresőképtelenség megszűnéséig vagy a hiteltartozás lejáratáig (amelyik hamarabb bekövetkezik), de legfeljebb 12 egymást követő hónapig vagy a fennálló hiteltartozás bizonyos százalékiáig

Ami lehet egyedi Bankonként:
Hitelkártya-visszaélés esetén a Biztosító megtéríti azon tranzakció(k) összegét, melye(ke)t a hitelkártya elvesztését, vagy ellopását követően hajtottak végre azt megelőzően, hogy az elvesztés vagy lopást Ön a Banknak bármilyen módon első ízben bejelentette volna. A Biztosító évente legfeljebb egy biztosítási esemény miatt, legfeljebb30.000- 60.000,- Ft erejéig vállalja a hitelkártya-visszaélés kockázatát.

Mennyibe kerül ez a védelem?
A bankok között eltérések vannak ezen a területen. Általában a havi törlesztő részlet vagy a felhasznált hitelösszeg bizonyos %-a a hitelfedezeti biztosítás díja, melyet rendszeresen havi jelleggel a havi törlesztő részlettel együtt kell fizetni. A hitelfedezeti biztosítás díja nagyban a kockázat mértékétől függ, minél szélesebb egy Biztosító jogos biztosítási eseménye, annál drágább a biztosítás.

Milyen esetben igényelhető a biztosítási szolgáltatás:

* 18-65 év közötti életkor,
* egészséges, azaz megállapított krónikus betegség következtében nem áll tartós gyógyszeres kezelést igénylő rendszeres orvosi kezelés alatt,
* nincs keresőképtelen állományban,
* az elmúlt 12 hónap során nem volt több mint 30 egymást követő napon át keresőképtelen állományban

A Biztosítók kockázatviselésének kezdete a hiteltartozás első befizetésétől számítandó, és vége az utolsó havi részlet befizetése.

Milyen esetekben nem érvényesíthető a biztosítási szolgáltatás:

* A biztosítási esemény a Biztosított szándékosan elkövetett súlyos bűncselekménye folytán vagy azzal összefüggésben következett be,
* A biztosítási esemény a Biztosított rendszeres alkohol fogyasztásával összefüggésben következett be, vagy bódító, kábító vagy más hasonló hatást kiváltó szerek fogyasztása miatti állapotával összefüggésben, illetve toxikus anyagok szedése miatti függése folytán áll be,
* A baleset idején a Biztosított alkoholos állapotban volt, illetőleg kábítószer vagy kábító hatású anyag hatása alatt állt és ez a tény a baleset bekövetkezésében közrehatott. Ha történt véralkohol vizsgálat, alkohol állapotnak tekintendő a 2,5 ezreléket meghaladó, a gépjárművezetés közben a 0,8 ezreléket meghaladó véralkohol koncentráció,
* A biztosítási esemény a Biztosított jogosítvány, vagy érvényes forgalmi engedély nélküli gépjárművezetése közben következett be a és a Biztosított mindkét esetben más közlekedésrendészeti szabályt is megszegett, vagy
* A biztosítási esemény amiatt következett be, hogy a Biztosított engedélyhez kötött tevékenységet engedély nélkül végzett, vagy
* A biztosítási esemény a Biztosított munkavégzése során, a munkavédelmi szabályoknank a biztosított általi súlyos megsértése miatt következett be, továbbá
* Diagnosztizált betegség esetén a Biztosított az orvosi utasításokat nem tartotta be és ennek következményeként szövődmény, állapotromlás következett be, ami megelőzhető lett volna.
* Amennyiben a biztosítási esemény összefüggésben áll a Biztosított nem orvosi javallatra vagy nem előírt adagolásban történő gyógyszer szedésével a Biztosító jogosult a szolgáltatását csökkenteni. A szolgáltatás csökkentésének mértéket a Biztosító orvosa állapítja meg.
* Ha Biztosított szándékosan elkövetett súlyos bűncselekménye folytán vagy azzal összefüggésben hal meg
* Ha a biztosítási esemény összefüggésben áll a Biztosított rendszeres alkoholfogyasztásával, súlyosan ittas állapotával, bódító, kábító vagy hasonló hatást kiváltó szerek fogyasztásával a Biztosító jogosult a szolgáltatását csökkenteni. A szolgáltatás csökkentésének mértékét a Biztosító orvosa állapítja meg.

Mikor zárhatja ki a Biztosítottat a Biztosító?
A Biztosító kockázat nem terjed ki arra az esetre sem, ha a bekövetkezett biztosítási esemény közvetlenül vagy közvetve összefüggésben áll:

* Harci eseményekkel vagy más háborús cselekményekkel(jelen feltételek szempontjából harci cselekménynek minősül a hadüzenettel vagy anélkül vívott háború, határvillongás, felkelés, forradalom, zendülés, törvényes kormány elleni puccs vagy puccs kísérlet, polgárháború, népi megmozdulás, pl. nem engedélyezett tüntetés, vagy be nem jelentett, illetve nem engedélyezett sztrájk, idegen országok korlátozott célú hadi cselekményei például légi csapás, vagy csak tengeri akció, kommandó támadás, terrorcselekmény)
* Állam elleni bűncselekményekkel, felkelésekkel, vagy zavargásokkal(e feltétel szerint állami bűncselekménynek minősül az, amit a Büntető Törvénykönyv annak minősít: különösen lázadás, kémkedés, rombolás)
* Atomkárokkal (nukleáris hasadás, nukleáris reakció, fúzió, radioaktív-,ionizáló- illetve lézersugárzás valamint ezek szennyezése, vegyi vagy gyúlékony anyagok használatával, vagy
* Fegyver vagy robbanószer, vagy vegyi anyagok használatával, vagy
* HIV fertőzéssel(kivéve azokat a speciális eseteket, amikor a fertőződés olyan körülmények között történt, amit a biztosított nem tudott elkerülni: például laboratóriumi fertőződés, vagy fogorvos manipuláció)
* Nemi érintkezés útján terjedő egyes fertőző betegségekkel(például hepatitis C vírus)
* Egyéb kockázatosnak minősülő tevékenységekkel, különösen a búvárkodás, barlangászat, hegymászás, egyéni hajózás, vitorlázás, vadvízi evezés, tengeri horgászat

A Biztosítók nem viselik a kockázatot, ha a Biztosított halála, balesete vagy betegsége:

* Gépi erővel hajtott szárazföldi, légi vagy vízi járműben hazai vagy nemzetközi versenyen való részvétel következtében, vagy ilyen versenyekre való felkészülés során következik be, vagy
* Nem a szervezett légi forgalom keretében végrehajtott légi úton való részvétel, hanem egyéb (akár motoros, akár motor nélküli) repülés vagy repülősportolás következménye, vagy
* Hivatásos sportolóként végzett, a saját megélhetését biztosító sporttevékenysége során következett be.

A Biztosítók kockázatviselése nem terjed ki a kockázatviselés kezdete előtt meglévő betegséggel, kóros állapottal vagy a veleszületett rendellenességekkel és azok következményeivel okozati összefüggésben álló eseményekre abban az esetben, ha a kockázatviselés kezdetekor a meglévő betegségről a Biztosított tudomással bírt.

A biztosítottnak a belépési nyilatkozatban adott szándékosan valótlan válaszai esetén a Biztosítók megtagadhatják a szolgáltatást.

A Biztosítók nem viselik a kockázatot, ha a Biztosított a Biztosítók kockázatviselésének kezdetekor rokkantnyugdíjas.

További kizárások:

* A kockázatviselés kezdete előtt bekövetkezett baleset vagy betegség bármely okból már károsodott, beteg, sérült vagy csonkolt testrészek és szervek illetve e sérülések későbbi következményei a biztosításból ki vannak zárva.
* A Biztosított a biztosítási esemény bekövetkezésekor köteles indokolatlan késedelem nélküli orvosi ellátást igénybe venni, valamint a kezelést a gyógyító eljárás befejezéséig folytatni. A Biztosító jogosult a szolgáltatást részben vagy egészben megtagadni, amennyiben a Biztosított e kötelezettségének nem tesz eleget.
* A Biztosító kockázatviselése tovább nem terjed ki az olyan szubjektív panaszokra épülő betegségekre, amelyek objektív orvosi módszerekkel nem igazolhatóak (például: migrén, vagy a gerinc egyes degeneratív betegségei és azok közvetett vagy közvetlen következményei)

Mi történik akkor, ha a fentiek közül egyik sem igaz, és valós, jogos biztosítási esemény történt?
A biztosítási eseményt jelezni kell akár telefonon a Biztosítónál, ők ezt feljegyzik és küldenek pár nyomtatványt a címünkre, melyeket ki kell tölteni, majd posta fordultával visszaküldeni a Biztosító részére.

Ott ügyünket hosszas vizsgálat alá veszik, majd levélben tájékoztatnak a vizsgálat eredményéről.

Nincsenek megjegyzések: