Oldalak

2010. szeptember 7., kedd

Áfa fizetés...

Adószám nélkül kell-e áfát fizetni?

Az ingatlan bérbeadása kapcsán tisztázódott, hogy adószám nélkül a magánszemély nem kötelezhető számlaadásra, sőt nem is állíthat ki számlát annak ellenére sem, hogy tevékenységével az áfa alanyává válik. De áfát kell-e fizetnie adószám hiányában?

Az internetes ingó értékesítésnél az APEH bevallás utólagos ellenőrzése keretében megállapítja az áfa alanyiságot és az adószám hiánya miatt mulasztási bírságot szab ki, mivel a magánszemély nem tett eleget bejelentési kötelezettségének - figyelmeztet Angyal József , az Adózóna okleveles adószakértője. Hozzátéve az adószám hiánya miatt az adóhatóság azt is megállapítja, hogy a magánszemély nem igényelhet vissza áfát. Ezután viszont a számla nélküli bruttó ár áfa tartalmát adóhiányként állapítja meg. A számla nemcsak az áfa visszaigénylésének a tárgyi feltétele, de azon szerepel a fizetendő áfa összege is, ezért az áfahiány megállapítása ezzel a módszerrel, Angyal József szerint, jogsértő. Az adóhatóság módszere ugyanis 100 százalékos hozzáadott értéket vélelmez az adólevonási jog kizárásával, ami ellentétes az áfa adónem sajátosságával, belső logikájával. Ezek után, mondta a szakértő, egyszerűen megválaszolható a címben feltett kérdés: adószám nélkül is kell áfát fizetni. A jogalapot - húzta alá - az adózás rendjéről szóló törvény 108. § (7) bekezdése adja: „Ha az adózó az adóköteles bevételszerző tevékenységét az adóhatóságnak bejelenteni elmulasztotta, (…) az adóhatóság 12 havi működést vélelmezve átlagadó fizetésére kötelezi.”

Az átlagadó alapját becsléssel kell megállapítani és a becslés során az adóhatóságnak már figyelembe kell venni az áfa hozzáadott érték jellegét. Az eljárás során azt se szabad figyelmen kívül hagynia, hogy az alanyi adómentes értékhatárig áfa fizetési kötelezettség nem állapítható meg. A becsült adóalap alapján lehet meghatározni az áfa fizetési kötelezettséget. A becslés alapján számított adóalaptól való eltérést az adózó hitelt érdemlő adatokkal bizonyíthatja.
2010. szeptember 06.,f: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések: