Oldalak

2010. szeptember 12., vasárnap

Mezőgazdasági foglalkoztatottság növelése...

A mezőgazdaságba a munkanélküliekkel!

A munkahelyteremtés áll a középpontjában a vidékfejlesztésre költhető európai uniós támogatások jövőbeni felhasználásának, de a 2007-2013 között lehívható 1.300 milliárd forintos keretből a még lehívható összeg már csak 250 milliárd forint - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken Pécsett.

V. Németh Zsolt, a Teret a vidéknek! elnevezésű fesztivál műhelykonferenciáján azt MTI-nek hangsúlyozta: számításaik szerint 250 milliárd forint az a vidékfejlesztési forrás, melynek tudatában a kormányzat és a szaktárca megfogalmazhatja az új prioritásokat, a családi gazdaságok, a kis- és közepes vállalkozások támogatását.

Magyarázata szerint e szektor azért élvezhet előnyt a jövő évben megjelenő pályázatok tekintetében, mert a munkahelyteremtő potenciáljuk négyszerese a nagyüzemi gazdaságnak, s a nekik juttatott források a termelő céljaik segítésén túl a tágabb környezet érdekét, egy faluközösség, vagy egy kistérség fejlődését is szolgálják.

"Az élelmiszer egy különleges termék, annak előállítása során a gazdának többletfeladatai is vannak. A mezőgazdasági termelés mellett fontos, hogy megőrizze vizeinket, vízbázisainkat, az élővilág sokszínűségét, a természeti környezetet. Úgy ítéljük meg, hogy a tömegtermelő nagyüzemi mezőgazdaság ezeket a célokat maradéktalanul nem teljesíti" - fogalmazott V. Németh Zsolt.

Hozzátette: éppen ezért kívánják támogatni a termékek helybeni feldolgozását, a termelők beszerzési, tárolási, értékesítési szövetkezéseit. Így ugyanis amellett, hogy az értékesítés haszna helyben csapódik le, segítséget nyújtanak a vidék megtartásához, a környezet megóvásához is.

Az államtitkár szerint az egymillió munkahely, amelyek létrehozását a kormány célul tűzte ki a következő tíz évben, jelentős részben az agráriumhoz kapcsolódva születhet meg.

A rendezvényen vidékfejlesztési szaktanácsadók, agrártermelők, a LEADER-program helyi akciócsoportjainak vezetői és mások mellett önkormányzati képviselők tanácskoznak a mezőgazdaság új irányairól, induló beruházásokról, jövőbeni fejlesztési lehetőségekről.

Nincsenek megjegyzések: