Oldalak

2010. szeptember 8., szerda

Növényápolás...

Növényápolás a szobában és a kertben

A szobanövények másfajta ápolást igényelnek, ha beköszönt a hidegebb idő, mint a nyári melegben. Ha néhány alapszabályt betart, akkor ősszel is is szépek és egészségesek maradnak.

Költöztesse be idejében – ha éjszaka már csak 8-10 fok van – azokat a szobanövényeket, amelyeket idáig a szabadban, a balkonon tartott! Távolítsa el a száraz leveleket, a megújult hajtásokat pedig vágja vissza. Az elhelyezésnél mindig legyen tekintettel a növények fény- és hőigényére, figyelmeztet Gyenes László kecskeméti virágkertész.

Az alacsony hőmérsékletigényű fajokat, mint amilyenek többek között a kaktuszok, a jukka, de ide tartoznak egyes pálmafélék is, tegye olyan helyre, ahol könnyebben juthatnak napfényhez, például világos előszobába, lépcsőházba. A melegigényes növényeket vigye be a lakásba, és helyezze el azokat úgy, hogy megfelelő mennyiségű fényhez jussanak.

Általános szabály, hogy ősszel – mint ahogy télen is –, jóval ritkábban kell öntözni, mint a melegebb hónapokban. A csekély mennyiségű víz ugyanis sokkal kevésbé árt, mint ha túlöntözné zöld kedvenceit, mutatott rá a virágkertész. Amikor nagyon lecsökken a külső hőmérséklet, szellőztetéskor ügyeljen arra, hogy a hideg levegő ne érje közvetlenül a növényeket!

Fejezze be a tápoldatozást, és csak tavasszal kezdje el újra! A mediterrán jellegű fajtákat – murvafürt, leander – vágja vissza, mert így jobban bokrosodnak. Tegye azokat világos, hűvös helyre – 5-10 fok megfelelő a számukra –, és maradjon a ritkább öntözésnél.

Korra ősszel ültesse el a tavasszal virágzó hagymás és gumós virágokat, így pl. a tulipánt, a jácintot és a liliomot. Ültetés előtt lazítsa fel a talajt! A sövényt vágja vissza, és fejezzen be minden nyári metszést! Ne felejtse el leszedni a fáról az almát, a körtét.

Az elszáradt, elpusztult növényi részeket kiválóan eltakaríthatja gyepszellőztető géppel. Szinte minden budapesti kerületben és vidéken is lehet ilyen gépeket kölcsönözni napi kb. 6-8 ezer forintért. Ezek közül is leghatékonyabb a benzines változat, tanácsolta az Oázis Kertészet virágkertésze. Az utolsó fűnyírást időjárástól függően október elejére-közepére célszerű betervezni. A jobb áttelelés végett azonban vigyázzon arra, hogy se túl mélyre, se túl magasra ne nyírjon.
(f:blikk.hu)

Nincsenek megjegyzések: